FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Čečenija bi Grozny mogla nazvati po ubijenom predsjedniku

GROZNY, 14. prosinca 2005. (Hina/Reuters) - Čečenski zastupnici su uutorak glasovali za to da se čečenska prijestolnica imenuje ponjihovom ubijenom predsjedniku i tako omogućili i treću promjenu imenagrada u posljednjih deset godina.
GROZNY, 14. prosinca 2005. (Hina/Reuters) - Čečenski zastupnici su u utorak glasovali za to da se čečenska prijestolnica imenuje po njihovom ubijenom predsjedniku i tako omogućili i treću promjenu imena grada u posljednjih deset godina.

Predsjednik čečenske skupštine Dukhvakha Abdurakhmanov agenciji Reuters je rekao da je novi čečenski parlament uputio zahtjev Kremlju da ime Grozny promijeni u Akhmadkala u spomen na Akhmada Kadyrova, proruskog predsjednika kojeg su pobunjenici ubili u bombaškom atentatu 2004. godine.

Ime Grozny gradu su u 19. stoljeću dali kozački kolonisti, dok čečenski pobunjenici grad zovu Džohar po prvom čečenskom predsjedniku Džoharu Dudajevu, borcu za neovisnost kojeg je ubila ruska bomba 1996. godine. Grad je po Džoharu imenovala de facto neovisna čečenska vlada prije no što su se 1999. vratile ruske postrojbe.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙