FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Obnova Akropole završava 2009. godine

ATENA, 22. prosinca 2005. (Hina/dpa) - Veliki radovi arhitekata iarheologa na obnovi drevne atenske Akropole i vraćanju njezinaizvornog izgleda, koji traju već pune 34 godine, trebali bi bitizavršeni do 2009, objavili su grčki dužnosnici.
ATENA, 22. prosinca 2005. (Hina/dpa) - Veliki radovi arhitekata i arheologa na obnovi drevne atenske Akropole i vraćanju njezina izvornog izgleda, koji traju već pune 34 godine, trebali bi biti završeni do 2009, objavili su grčki dužnosnici.

Haralambos Buras, šef projekta obnove, izjavio je da će "hitne" mjere, koje su poduzete kako bi se zaustavilo propadanje Akropole, biti završene do sljedećeg Božića.

"Tada Akropola više neće biti u opasnosti", rekao je Buras, dodajući da će manji popravci biti završeni zaključno s 2009. godinom.

Stručnjaci sada obnavljaju Partenon i hram Atene Nike, kao i Propilejska vrata, nakon što su ti dijelovi Akropole desetljećima propadali zbog izloženosti zagađenom zraku i šteti koja im je nanesena lošim pokušajima restauracije.

Obnova je završena na samo jednom od četiri glavna spomenika na Akropoli, hramu Erehtejonu nakon punih osam godina.

Najviše štete pretrpio je glavni hram, Partenon. Veći dio sjeverne kolonade znatno su oštetili Mlečani u ratu s Turcima 1687. godine. Nesreća se po Partenon nastavila kada je britanski veleposlanik u Carigradu lord Elgin početkom 19. stoljeća od Turaka otkupio dio reljefa i kipova s hrama i odnio ih u London. Dijelovi su prodani Britanskom muzeju gdje su i danas izloženi. Grčka već dulje vrijeme neuspješno zahtijeva njihov povratak u domovinu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙