FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Istražiavnje: Grci - najksenofobičniji narod u Europi

ATENA , 18. prosinca 2005. (Hina/AFP) - Na vrhu popisanajksenofobičnijih naroda u Europi su Grci, utvrđeno je istraživanjemšto ga je proveo institut Eurobarometar za grčki list Kathimerini.
ATENA , 18. prosinca 2005. (Hina/AFP) - Na vrhu popisa najksenofobičnijih naroda u Europi su Grci, utvrđeno je istraživanjem što ga je proveo institut Eurobarometar za grčki list Kathimerini.

Čak 87 posto stanovnika Grčke "negativno je raspoloženo" prema imigrantima, a 84,7 posto imigrante smatra socijalnom prijetnjom, ustvrdili su zaposlenici Euroberometra.

Nakon Grka, visoko drugo mjesto po ksenofobičnosti drže Mađari sa 86,5 posto i Austrijanci sa 64 posto negativnih osjećaja prema imigrantima.

Grci, osim toga imaju i najnegativnije stajalište kada je riječ o odnosu prema multikulturalnosti jednog društva. I po tomu su na čelu popisa sa 59 posto glasova, a slijede ih Estonci (50,8 posto) i Letonci (sa 43,9 posto).

Drugo mjesto, sa 87 posto glasova Grci drže kada je riječ o zemljama koje su za što hitniji povratak imigranata njihovim domicilnim državama, a na prvome su mjestu Mađari sa 91,9 posto.

Sociologinja Agueliki Halkia za Kathimerini je pokušala objasniti zašto su Grci ksenofobični u tolikoj mjeri. Ona smatra da je problem u "nedostatku kulture poštivanja prava na različitost" te u načinu na koji grčki mediji "pišu o ponašanju stranaca u njihovoj zemlji", a kao treći razlog navodi izjave poglavara grčke Pravoslavne crkve patrijarha Christodulosa čija su stajališta prema homoseksualcima i imigrantima izrazito negativna.

Grčka, zemlja u kojoj živi 11 milijuna stanovnika, u posljednjih je 15 godina primila gotovo milijun imigranata, od kojih je polovina stigla iz Albanije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙