FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sisak: Kihaliću nepravomoćno 40 godina zatvora

SISAK, 23. prosinca 2005. (Hina) - Sudsko vijeće Županijskog suda uSisku nepravomoćno je danas osudilo umirovljenog policajca VlastimiraKihalića (37) iz Petrinje na najvišu jedinstvenu zatvorsku kaznu od 40godina zbog teškog ubojstva supruge Željke (39) i njezinih dvijuprijateljica Nade Kušan (39) i Vesne Mokrović Marinković (40), koje jeiz bezobzirne osvete ubio 21. ožujka ove godine u Petrinji.
SISAK, 23. prosinca 2005. (Hina) - Sudsko vijeće Županijskog suda u Sisku nepravomoćno je danas osudilo umirovljenog policajca Vlastimira Kihalića (37) iz Petrinje na najvišu jedinstvenu zatvorsku kaznu od 40 godina zbog teškog ubojstva supruge Željke (39) i njezinih dviju prijateljica Nade Kušan (39) i Vesne Mokrović Marinković (40), koje je iz bezobzirne osvete ubio 21. ožujka ove godine u Petrinji.

Za ubojstvo supruge Željke, koju je ubio s dva hica zbog toga što je pokrenula brakorazvodnu parnicu, kažnjen je dugotrajnim zatvorom od 30 godina, dok je za ubojstvo njezinih prijateljica, koje su Željku Kihalić podupirale u namjeri da se rastavi zbog zlostavljanja u braku, osuđen na kaznu od po 30 godina zatvora.

Kihaliću, koji je presudu saslušao šutke, sud je izrekao sigurnosnu mjeru obaveznog psihijatrijskog liječenja koje može trajati najduže tri godine, oduzet mu je pištolj, koji je legalno posjedovao, a kojim je počinio ta ubojstva, te mu je produžen pritvor u kojemu će ostati do pravomoćnosti presude. U služenje kazne uračunato je vrijeme koje je proveo u pritvoru od 21. ožujka.

Prvostupanjski sud, kako je navela sutkinja Snježana Mrkoci, oslobodio je Kihalića obaveze plaćanja sudskih troškova, koji će se platiti iz državnog proračuna, prvenstveno zbog toga da ne bude ugrožena egzistencija njegove djece.

"U tijeku sudskog postupka nije bilo sporno da je optuženi Kihalić lišio života tri mlade žene, iza kojih je ostalo šestero, većinom malodobne, djece", rekla je, uz ostalo, sutkinja Mrkoci.

Iznijela je da je u postupku na nedvojben način utvrđeno kako je Kihalić u trenutku počinjenja teških ubojstava bio smanjeno ubrojiv, ali svjestan svega.

Kao olakotne okolnosti, sutkinja Mrkoci navela je da Kihalić do sada nije osuđivan, da je bio u stanju smanjene ubrojivosti i da je bio sudionik Domovinskog rata, a kao otegotne okolnosti da je posegnuo za životom triju mladih žena, iza kojih je ostalo šestero djece.

Braniteljica po službenoj dužnosti Nataša Pifar Mihelić najavila je da će se žaliti na prvostupanjsku presudu zbog kvalifikacije djela, smatrajući da suprugu nije ubio iz osobito niskih pobuda, dok za druga dva djela smatra da nisu teška nego obična ubojstva. Po njezinu mišljenju, Kihalić je ubojstva počinio u neubrojivom stanju. Najavila je i žalbu na visinu kazne.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙