FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: Svaka žrtva Ovčare vrijedna godinu i nešto dana slobode krvnika

BEOGRAD,14. prosinca(Hina) - Bezdušna statistika kaže da svaki hrvatskiživot koji su srpski teritorijalci pod okriljem JNA uzeli na Ovčari ustudenom 1991. godine vrijedi "godinu i kusur" dana slobode njihovihdželata, piše beogradski dnevnik "Danas" od srijede u redakcijskomkomentaru o presudi 14-orici pripadnika Teritorijalne obrane Vukovarai paravojne jedinice "Leva Supoderica".
BEOGRAD,14. prosinca(Hina) - Bezdušna statistika kaže da svaki hrvatski život koji su srpski teritorijalci pod okriljem JNA uzeli na Ovčari u studenom 1991. godine vrijedi "godinu i kusur" dana slobode njihovih dželata, piše beogradski dnevnik "Danas" od srijede u redakcijskom komentaru o presudi 14-orici pripadnika Teritorijalne obrane Vukovara i paravojne jedinice "Leva Supoderica".

"Optuženima koji zasigurno nisu jedini krivci za masakr na Ovčari, kazne djeluju prestrogo - većina njih i dalje vjeruje u patriotizam čiji je vrhunski izraz ubojstvo Hrvata. Bez obzira na razinu rodoljublja kojim se rukovode, prijestolnički političari šute, a o presudi govore samo oni koji su vezani za slučaj", kaže list.

List navodi izjavu dr. Vesne Bosanac, koja je i jedan od ključnih svjedoka u haaškom procesu protiv "vukovarske trojke", da je "malo je i doživotna (kazna), ako ju neko pravosuđe može dodijeliti" i "to ne zato što to može biti utjeha roditeljima, nego zato što to mora biti poruka da se tako nešto nigdje i nikada više ne smije dogoditi".

Nema sumnje da je dr. Bosanac u pravu, piše list, jer presude, posebno u kolektivnim zločinima osim puke kaznene imaju i edukativnu, ali i preventivnu, opominjujuću ulogu.

"Teško je povjerovati da bi bilo tko od osuđenih, ali i mnoštva sličnih njima na svim zaraćenim stranama, uletio u sličnu ratnu avanturu da je i za tren pomislio da ce doći dan za kaznu. I to ne pred 'njihovim' sudom, već 'svojim', u ovom slučaju srpskim. Valja naglasiti još uvjerenost upućenih u zločin, ali i sudski proces, da se odmjeravajući kaznu sudac isključivo, držao zakona i profesije, te da je postupio u skladu s dokazima. Rat, naučile su prije dva dana i Srbija i Hrvatska u sudnici Veska Krstajića, nije opravdanje za ubojstvo, posebno ne za okrutno ubojstvo civila pokupljenih iz bolnice, ma gdje ona bila", zaključuje se u komentaru lista.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙