FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Božić ili blagdan - američka dilema

WASHINGTON, 23. prosinca 2005. (Hina) - Velika bitka riječima razvilase među Amerikancima ove godine oko Božića, a u pitanju je kakočestitati blagdane, čime ukrasiti javna mjesta i kako prodavatipoklone.
WASHINGTON, 23. prosinca 2005. (Hina) - Velika bitka riječima razvila se među Amerikancima ove godine oko Božića, a u pitanju je kako čestitati blagdane, čime ukrasiti javna mjesta i kako prodavati poklone.

Najnovija kulturološka rasprava potaknuta je čestitkama koje je za Božić svojim prijateljima i pristašama poslao predsjednik George W. Bush bez izričitog spominjanja Božića, naprosto im zaželjevši sretno "blagdansko doba".

Neki konzervativni kršćani reagirali su odbojno na ovaj znak da je i Bush, koji inače uvijek ističe da je evangelički kršćanin, kapitulirao pred političkom korektnošću čiji pristaše žele da se slave "blagdani", a ne Božić smatrajući da obilježavanje kršćanskog blagdana može uvrijediti židove, muslimane i ateiste.

Religijski konzervativci prijete bojkotom pojedinih lanaca robnih kuća tražeći da reklamiraju Božićne, a ne blagdanske rasprodaje i traže da škole puštaju učenike na Božićni odmor, a ne zimski raspust. Drugi, skloni sekularnom društvu, navode kako "sretni blagdani" ne vrijeđaju nikoga, a uključuju Amerikance svih uvjerenja.

Konzervativniji kršćanski vjernici su slavili kada je predsjednik Zastupničkog doma Kongresa republikanac Dennis Hastert inzistirao da je ukrašeno drvce na Capitol Hillu "Božićno drvce", a ne "Blagdansko drvce".

U Sjedinjenim Državama posljednjih godina narasta broj sve jačih kršćanskih skupina koje smatraju da sekularni liberali vode rat protiv Božića i nastoje nametnuti neutralni blagdan kako nekršćani ne bi bili ni najmanje uvrijeđeni.

"Devedeset šest posto Amerikanaca slavi Božić. Poštedite me lekcija o raznolikosti", argumentira u korist kršćanskog karaktera blagdana William Donohue, predsjednik Katoličke lige za religijska i građanska prava.

Sudeći prema istraživanjima javnoga mišljenja Donohue je uvelike u pravu. Najnovija anketa lista USA Today, televizije CNN i Gallupa utvrdila je da 69 posto Amerikanaca u ovo doba godine kaže "Sretan Božić" pozdravljajući nekoga pri prvom susretu. To je znatno više od 56 posto u 2004. Samo 29 posto odlučilo se za "Sretne blagdane", što je pad u odnosu na 41 posto u prošloj godini.

Opredjeljenje za "Sretan Božić" izgleda da prelazi religijske granice, jer se za njega odlučuju i nekršćani i oni ispitanici koji kažu da nemaju religijskih uvjerenja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙