FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

ZAGREB, 10. prosinca 2005.(Hina) - Izbor zanimljivosti iz svijeta
ZAGREB, 10. prosinca 2005.(Hina) - Izbor zanimljivosti iz svijeta

PEKING - Kina je u petak povukla iz prometa zadnji parni vlak, čime je to najbrže rastuće svjetsko gospodarstvo zaključilo razdoblje od dva stoljeća uporabe stare tehnologije. Zadnjih 27 parnih strojeva zaustavilo se na željezničkoj postaji Jitong u rijetko naseljenom području kineskog dijela Mongolije, prenosi agencija Xinhua. Željeznička pruga u tom dijelu zemlje sagrađena je 1995. godine i prostire se 1.200 kilometara kroz stepu. "Parni strojevi svojedobno su bili simboli moderne industrijalizacije, no zauvijek ćemo ih zamijeniti modernim lokomotivama", prenosi agencija riječi Su Nana, zamjenika diektora kinekih željeznica.

LONDON - U petak je najstarijom ženom svijeta proglašena Ekvatorijanka koja je tu titulu preuzela od jedne Amerikanke, objavilo je uredništvo Guinessove knjige rekorda. Maria Esther Capovilla je proglašena najstarijom na temelju potvrda o rođenju i vjenčanju, koje je Guinessu poslala njezina obitelj. "Vrlo je zdrava, dobro vidi, čita novine i gleda televiziju bez problema, te se kreće bez štapa", rekla je Kate White, brand manager u Guinessu. Capovilla je rođena u Guayaquallu, u zapadnom dijelu Ekvadora 16. rujna 1889. , gdje živi s kćerkom i zetom. Rodila je petero djece, a suprug joj je preminuo 1949. Capovilla je rekla kako joj se ne dopada što je danas prihvatljivo da se žene udvaraju muškarcima.

JERUZALEM - Izraelski liječnik Nitzan Yaniv mogao bi biti pokretač revolucionarne nove tehnologije koja će pomoći ženama u otkrivanju karcinoma dojke uz pomoć mobitela, izvijestio je izraelski list Haaretz. Kad se mobitel opremi softverskim programom i kamerom s infracrvenim zrakama, lako se transformira u dijagnostički instrument koji daje pouzdanije rezultate od onih koje žena dobiva palpatornim samopregledom. Dr. Yaniv ističe još jednu prednost rezultata ovakvih testova, a to je da se slike odmah mogu poslati na adresu laboratorija gdje će se ustvrditi jesu li potrebne dodatne pretrage. Kamera s infracrvenim zrakama funkcionira tako da prepoznaje razliku temperature u raznim dijelovima dojke, a zatim i mjeri protok kisika krvotokom. Izraelski telekomunikacijski operater Cellcom trenutačno radi na ugrađivanju senzora s infracrvenim zrakama u kamere mobitela.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙