FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sadamov proces: Uz oštre napade svih sudionika nastavljeno saslušanje svjedoka

BAGDAD, 21. prosinca 2005. (Hina/AFP) - Sud nadležan za bivšeg iračkogpredsjednika Sadama Huseina nastavio je sa suđenjem koje je počelo usrijedu ujutro, nakon gotovo trosatnog prekida.
BAGDAD, 21. prosinca 2005. (Hina/AFP) - Sud nadležan za bivšeg iračkog predsjednika Sadama Huseina nastavio je sa suđenjem koje je počelo u srijedu ujutro, nakon gotovo trosatnog prekida.

Šesto saslušanje u procesu Sadamu Huseinu, kojem se od 19. listopada sudi zajedno sa sedam njegovih pomoćnika za masakr šijitskih seljaka nakon napada na njegovu povorku i neuspjelog atentata na Sadama 1982. godine, počelo je u 8.30 po srednjoeuropskom vremenu.

Suđenje su obilježili oštri uzajamni napadi odvjetnika, optuženika, tužitelja, sudaca i svjedoka. Posebni sud otvoreno je kritizirao američku vojsku jer je proteklog vikenda iz pritvora pustila dvadesetak bivših visokih dužnosnika Sadamova režima, a da se prije toga nije konzultirala s iračkim sucima. Među njima su bile i znanstvenice koje su nekad radile u Sadamovu programu za razvoj biološkog i kemijskog oružja, Rihab Taha i Hoda Ammash, u zapadnom tisku popularno prozvane "dr. Bacil" i "dr. Antraks".

Sadam Husein je u srijedu predsjednika sudskog vijeća Risgara Mohammeda Amina nazvao "sucem američkih okupatora u Bagdadu". Amin je objavio prekid suđenja od sat vremena što se kasnije produljilo na ukupan prekid od tri sata.

Kad je svjedok Ali Hassan Mohammed al-Haidari govorio o represiji koja je snašla stanovnike Doujaila, opisujući mučenja i pogubljenja vlastite obitelji, Sadam ga je prekidao uzvikujući kako sad želi obaviti molitvu, što sudac nije prihvaćao.

Al-Haidari je izjavio kako je više žena i djece iz njegova rodnog mjesta pokopano živo u blizini pustinjskog zatvora u Samawi. Izjavio je da je mučenja 1982. godine osobno nadgledao Sadamov također optuženi polubrat Barsan al-Tikriti, nakon što nije uspio atentat na diktatora u Dedžilu. Sedmorica svjedokove braće tada je pogubljeno. Al-Tikriti je sve poricao te je izazvao incident napadajući svjedoka i predsjednika suda.

Sadam Husein prisustvovao je ravnodušno saslušanju. Budući da mu je odbijen prekid za molitvu, okrenuo se u smjeru Meke i molio se deset minuta.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙