FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Iran se priprema za obogaćivanje urana

BEČ, 19. prosinca 2005. (Hina/AFP) - Iran se priprema zaobogaćivanje urana, proces koji je odlučujući za izradu nuklearnogoružja, rekli su diplomati u Beču.
BEČ, 19. prosinca 2005. (Hina/AFP) - Iran se priprema za obogaćivanje urana, proces koji je odlučujući za izradu nuklearnog oružja, rekli su diplomati u Beču.

"Iransko nacionalno vijeće sigurnosti u ovom trenutku odlučuje gdje će zemlja nastaviti proces obogaćivanja urana", rekao je neimenovani diplomat blizak obavještajnim službama.

Taj diplomat smatra da Iran nikada nije prestao proizvoditi dijelove tih centrifugalnih crpki, koje međusobno povezane proizvode obogaćeni uranij od urana heksaflorida (UF6) dobivenog obogaćivanjem.

Obogaćen do različitih stupnjeva uran služi kao gorivo u civilnim nuklearnim centralama, ali se također koristi i u proizvodnji atomskog oružja.

Jedan drugi diplomat smatra da je Iran sastavljao centrifugalne crpke u vojnim postrojenjima koje nije "uskladio sa sporazumima osiguranja Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA)".

Izjave su objavljene samo tri dana prije datuma kada je u Beču zakazan nastavak pregovora Irana i Europske unije o spornom nuklearnom programu Teherana.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙