FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Iranski vođa primio iračkog predsjednika

TEHERAN, 22. studenog 2005. (Hina/dpa) - Iranski vrhovni vođa ajatolahAli Hamnei ugostio je u utorak iračkog predsjednika Džalala Talabanijai pozvao ga da odredi vremenski okvir za povlačenje stranih snaga izIraka.
TEHERAN, 22. studenog 2005. (Hina/dpa) - Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei ugostio je u utorak iračkog predsjednika Džalala Talabanija i pozvao ga da odredi vremenski okvir za povlačenje stranih snaga iz Iraka.

"Nazočnost stranih snaga u Iraku predstavlja destruktivan čimbenik za irački narod, te bi stoga iračka vlada trebala pripremiti vremenski okvir za njihovo povlačenje", rekao je Hamnei čije riječi prenosi državna televizija.

Iranski vrhovni vođa osudio je terorističke akcije u Iraku ali nije propustio spomenuti da Sjedinjene države snose isključivu odgovornost za terorizam koji je zahvatio Irak. Iraku je obećao neograničenu pomoć, poručivši da iračku sigurnost shvaća kao vlastitu, te da će s ponosom svjedočiti stjecanju nezavisnosti te zemlje.

"U ne tako dalekoj budućnosti, Irak će premostiti sve poteškoće i ponovno zasjati u islamskom svijetu", rekao je Hamnei.

Talabani je uzvratio da Irak nikada neće zaboraviti pomoć Irana.

"Iran smatramo svojim prijateljem, i potpuno smo svjesni da će Irak i Iran zauvijek ostati u regiji, dok će se drugi na posljetku povući", izjavio je Talabani.

Iran i Irak bi trebali potpisati nekoliko sporazuma, među kojima i sporazum o sigurnosti granica. Dvije strane, naime, žele spriječiti infiltraciju iranske militantne skupine MKO sa sjedištem u Iraku, i skupina srodnih Al-Qaidi koje iz Irana upadaju u Irak. Posebice se to odnosi na skupinu al-Ansar Hezbolah.

Također bi se morao finalizirati plan o izgradnji iranskog naftovoda između južnog iračkog grada Basre i iračke luke Abadan u Perzijskom zaljevu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙