FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bijela kuća razvila strategiju za pobjedu u Iraku

WASHINGTON,30. studenoga 2005.(Hina) - Bijela kuća je u srijeduobjavila nacrt strategije za pobjedu u Iraku obećavši da će američkesnage moći biti povučene iz te zemlje kada iračke snage budu moglepreuzeti odgovornost za njezinu sigurnost.
WASHINGTON,30. studenoga 2005.(Hina) - Bijela kuća je u srijedu objavila nacrt strategije za pobjedu u Iraku obećavši da će američke snage moći biti povučene iz te zemlje kada iračke snage budu mogle preuzeti odgovornost za njezinu sigurnost.

U dokumentu naslovljenom "Naša nacionalna strategija za pobjedu u Iraku" administracija predsjednika Georgea W. Busha opisuje plan za Irak koji ponavlja da bi postavljanje rokova za povlačenje američkih snaga bilo štetno jer bi ohrabrilo pobunjenike.

"Nijedan rat nije dobiven prema rokovima pa neće ni ovaj", kaže dokument.

Plan navodi da je sve veći broj iračkih snaga obučen i opremljen, da je demokratska vlada u nastanku, a iračko gospodarstvo se obnavlja.

Dokument kaže da će pobjeda u Iraku biti postignuta u fazama i upozorava da je nerealno očekivati da zemlja u potpunosti funkcionira iako je prošlo manje od tri godine nakon zbacivanja predsjednika Sadama Huseina.

"Očekujemo, ali ne možemo jamčiti da će se stanje naših snaga promijeniti tijekom sljedeće godine kako politički proces bude napredovao, a iračke snage budu narasle i postale iskusnije", navodi dokument.

"Naša misija u Iraku je pobijediti u ratu. Naše snage će se vratiti kući kada ta misija bude dovršena", navodi se u izvješću.

Strategija ide u tri smjera, političkom, sigurnosnom i gospodarskom. Prvi ide k uspostavi demokratske vlade, drugi uključuje poraz terorista i neutraliziranje pobunjenika, a treći pomaganje Iraku da dođe do zdravog i samoodrživog gospodarstva.

Uz objavljeni dokument predsjednik Bush će u srijedu i osobno u govoru u mornaričkoj akademiji u Annapolisu nastojati suzbiti raširenu kritiku da njegovoj administraciji nedostaje jasna strategija za Irak. Bit će to prvi u nizu njegovih govora do iračkih izbora 15. prosinca u kojima će ocrtati strategiju za pobjedu u Iraku.

Bush se nastoji suprotstaviti sve jačim kritikama u Sjedinjenim Državama i narastajućoj nepopularnosti rata u Iraku. Više od 2.000 američkih vojnika poginulo je do sada u Iraku što je pridonijelo snažnom padu Bushove popularnosti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙