FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hrvatska Kostajnica: otvorena Revija dokumentarnog filma

HRVATSKA KOSTAJNICA, 25. studenog 2005. (Hina) - U kinodvorani Pučkogotvorenog učilišta u Hrvatskoj Kostajnici večeras je otvorena 2.revija dokumentarnog filma "Gordan Lederer" na kojoj će se prikazati15 dokumentarnih filmova od kojih je većina tematski vezana uzDomovinski rat.
HRVATSKA KOSTAJNICA, 25. studenog 2005. (Hina) - U kinodvorani Pučkog otvorenog učilišta u Hrvatskoj Kostajnici večeras je otvorena 2. revija dokumentarnog filma "Gordan Lederer" na kojoj će se prikazati 15 dokumentarnih filmova od kojih je većina tematski vezana uz Domovinski rat.

Revija je otvorena retrospektivom filmskih radova snimatelja HTV-a Gordana Lederera, koje je snimio od 1989. do smrti 1991., kad su ga na brdu Čukuru kod Hrvatske Kostajnice, dok je snimao obranu grada, ubili pripadnici srpske agresorske vojske.

Na kostajničkom području na početku Domovinskog rata Lederer je snimio najbolje ratne snimke, poznate pod nazivom "Banijska praskozorja", kad je filmskom kamerom hrabro i kreativno svjedočio o herojskoj obrani Kostajnice i Hrvatske od velikosrpskog agresora.

Otvorenju Revije nazočili su članovi obitelji Lederer, predstavnici Hrvatske Kostajnice i Sisačko-moslavačke županije.

Večeras su prikazani dokumentarni filmovi "Hrvatska Kostajnica" Ljiljane Mandić i "Tajna Špile Nakovane" Pavla Vranjicana.

Revija se nastavlja sutra prikazivanjem dokumentarnog filma "Slavan otac još slavnijeg sina" autora Srđana Segarića i Vladimira Brnardića, "Nikola Tesla - jedan od odabranih" Dražena Sladića, "U ratu za život" Miroslava Mikuljana, "Tisno" Ljiljane Mandić i "Vjetrovi Albanije" Svebora Kranjca.

Treći dan prikazat će se izbor filmova s ovogodišnje Revije amaterskog filma te dokumentarni filmovi "Druga strana Wellesa" Daniela Rafaelića i Leona Rizmaula, "Crkve u plamenu" Miroslava Mikuljana i "Zadar - ratu usprkos" Dražena Šimića.

Ovogodišnja Revija dokumentarnog filma "Gordan Lederer" završava prikazivanjem igranog filma "Što je Iva snimila" Tomislava Radića.

Cilj Revije dokumentarnog filma u Hrvatskoj Kostajnici je, po riječima ravnatelja Pučkog otvorenog učilišta Daniela Pavlića i redatelja i producenta Pavla Vranjicana, suorganizatora Revije, promicati pristup dokumentarnom filmu koji je osmislio i provodio Gordan Lederer. Također mu je nakana prikazati do sada neprikazane dokumentarne filmove iz Domovinskog rata i o Domovinskom ratu, te pridonijeti razvoju dokumentarnog filma kao izraza filmskog stvaralaštva. Želja je organizatora da Revija preraste u festival i postane međunarodni, rečeno je.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙