FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Anketa SSSH: oko 37 posto žena doživjelo spolno uznemiravanje na poslu

ZAGREB, 20. prosinca 2005. (Hina) - Preko 37 posto anketiranih ženadoživjelo je neki oblik spolnog uznemiravanja od svojih muških kolegaili šefova, a 36,6 posto svjedočilo je uznemiravanju ili zlostavljanjukolegica na radnom mjestu, pokazuje anketa Pravobraniteljice zaravnopravnost spolova i Ženske sekcije Saveza samostalnih sindikataHrvatske (SSSH).
ZAGREB, 20. prosinca 2005. (Hina) - Preko 37 posto anketiranih žena doživjelo je neki oblik spolnog uznemiravanja od svojih muških kolega ili šefova, a 36,6 posto svjedočilo je uznemiravanju ili zlostavljanju kolegica na radnom mjestu, pokazuje anketa Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova i Ženske sekcije Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH).

Iako je sindikalnim povjerenicima SSSH-a i drugih sindikata podijeljeno čak 20.000 anketa s plaćenim povratnicama, odgovore je u Ured pravobraniteljice od srpnja do prosinca poslalo samo 1.598 žena.

"Dio sindikalnih povjerenika nije želio dijeliti ankete, što govori o njihovoj slaboj osviještenosti za problem, a mnoge žene nisu željele ispunjavati upitnik s obrazloženjem da im je neugodno ili da se radi o zadiranju u privatnost", kazala je na današnjoj konferenciji za novinare Jasna Petrović iz SSSH-a.

Visoki postotak ispitanica, preko 70 posto, izjasnio se da su fizičke geste kolega, poput stavljanja ruku na ramena, oko struka ili druga "prijateljska dodirivanja" nepoželjne na radnom mjestu, a gotovo isti postotak fućkanje za kolegicama ocijenio je spolnim uznemiravanjem.

Međutim, pozive na piće nakon posla ili na večeru samo 36 posto ispitanica drži nepoželjnim ponašanjem, za 26 posto je to sasvim prihvatljivo, dok je visokih 38 posto neutralno u ocjeni.

Je li pričanje "masnih" viceva o ženama negativna pojava na poslu nije sigurno 32 posto žena, dok preko 50 posto ispitanica ipak drži da je to uznemiravanje i kršenje radnih običaja prema Zakonu o radu.

Složniji stav u odgovorima žene pokazuju pri ocjeni "ogovaranja kolegice da je 'lezbijka, kurvica ili frigidna'", što oko 85 posto njih drži neprihvatljivim kršenjem svojih prava, a stalno nepristojno zurenje u neke dijelove tijela ili sugestije u vezi mogućeg seksa kao negativno prepoznaje 63,3 posto.

Gotovo 68 posto nije raspoloženo ni za komentare o odijevanju ili fizičkim atributima, ali 22 posto ih nije sigurno spada li to u negativno ponašanje.

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Gordana Lukač Koritnik upozorila je da je hrvatsko društvo po pitanju zaštite dostojanstva na radnom mjestu napredovalo tek na zakonskoj razini dok praksa značajno zaostaje.

"Ured pravobraniteljice dobio je lani svega sedam pritužbi vezanih za spolno uznemiravanje na radnom mjestu, što je apsurdno s obzirom na stanje u državi i pokazuje vrlo slabu osviještenost o tom problemu", kazala je Lukač Koritnik.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙