FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kosor s predstavnicima udruga koje se bave borbom protiv nasilja nad ženama i u obitelji

ZAGREB, 24. studenog 2005. (Hina) - Potpredsjednica Vlade i ministricaobitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosorsastala se danas, uoči Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nadženama - 25. studenoga, s predstavnicama udruga koje se bave borbomprotiv nasilja nad ženama i u obitelji.
ZAGREB, 24. studenog 2005. (Hina) - Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor sastala se danas, uoči Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama - 25. studenoga, s predstavnicama udruga koje se bave borbom protiv nasilja nad ženama i u obitelji.

Obraćajući se nazočnima potpredsjednica Kosor istaknula je kako je Vlada odlučna učiniti sve u borbi protiv nasilja nad ženama i u obitelji, priopćeno je iz Vladina Ureda za odnose s javnošću.

Podsjetila je na izrađenu Nacionalnu strategiju zaštite od nasilja u obitelji od 2005. do 2007. i prateći Protokol o postupanju u slučaju nasilja u obitelji, te tom prigodom predstavila i knjižicu s ta dva dokumenta na hrvatskom i engleskom jeziku, koju je izradilo Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti.

Također je podsjetila kako je u mandatu ove Vlade osnovan Ured za ravnopravnost spolova, a na prijedlog Vlade 22. rujna Hrvatski sabor proglasio je Nacionalnim danom borbe protiv nasilja nad ženama, u spomen na tri ubijene i jednu ranjenu ženu u Općinskom sudu u Zagrebu 22. rujna 1999.

Govoreći o provedbi mjera Nacionalne strategije za zaštitu od nasilja u obitelji, Kosor je rekla kako je njezino Ministarstvo izradilo i tiskalo Adresar svih ustanova, organizacija i ostalih institucija koje pružaju pomoć, podršku i zaštitu žrtvama nasilja u obitelji, koji sadrži adrese i brojeve telefona organizacija i institucija u Republici Hrvatskoj kojima se žrtve nasilja u obitelji u slučaju potrebe mogu obratiti.

Izrađene su i analiza zakona kojima se sankcionira nasilje u obitelji, a koja uključuje kazneno i prekršajno zakonodavstvo u Hrvatskoj, predložene su i izmjene postojećih zakona koji se bave nasiljem u obitelji i uvođenje novih kaznenih djela (primjerice uznemiravanje i spolno uznemiravanje), analiza skloništa za žene i djecu žrtve nasilja u obitelji te nacrt programa psihosocijalnog tretmana počinitelja nasilja u obitelji i preporuka za provedbu tretmana, stoji u priopćenju.

Potpredsjednica Kosor osvrnula se i na financiranje projekata udruga koje se bave borbom protiv nasilja nad ženama i u obitelji te istaknula kako je Ministarstvo obitelji projekte takvih udruga u ovoj godini financijski poduprlo s 2 milijuna kuna. Također je podsjetila kako je i Vlada nedavno financijski pomogla rad Autonomne ženske kuće Zagreb s 200 tisuća kuna, navodi se u priopćenju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙