FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Singapur: Žene zaraženih HIV-om informaciju dobile od ministarstva

SINGAPUR-HIVSingapur: Žene zaraženih HIV-om informaciju dobile od ministarstvaSINGAPUR, 7. prosinca 2005. (Hina) - Četrdeset i tri žene nisu znaleda su im muževi zaraženi HIV-om, dok im singapurski zdravstvenidjelatnici nisu na kućne adrese poslali pismenu obavijest o tomu,izvijestilo je u srijedu ministarstvo zdravstva koje se na takav korakodlučilo u sklopu najnovijih mjera u borbi protiv širenja AIDS-a,prenio je Reuters.
SINGAPUR, 7. prosinca 2005. (Hina) - Četrdeset i tri žene nisu znale da su im muževi zaraženi HIV-om, dok im singapurski zdravstveni djelatnici nisu na kućne adrese poslali pismenu obavijest o tomu, izvijestilo je u srijedu ministarstvo zdravstva koje se na takav korak odlučilo u sklopu najnovijih mjera u borbi protiv širenja AIDS-a, prenio je Reuters.

Do kraja godine ministarstvo će iste obavijesti poslati na adrese još devet žena, a u takvim se pismima singapurskim ženama šalju i korisne informacije o tomu gdje se i one mogu testirati, te adresa Centra za informiranje o bolesti u kojemu mogu dobiti sve dodatne informacije i potporu. S potragom i slanjem obavijesti ženama počelo se u srpnju, nakon što je ukinuto staro pravilo prema kojemu je zaraženi pacijent obvezan dati pristanak za slanje pismene obavijesti njegovoj bračnoj partnerici.

U ministarstvu tvrde kako oženjene muškarce potiču da o pozitivnom nalazu testa na HIV sami obavijeste svoje žene, no ako to odbiju, dužnosnici odnedavno imaju pravo obavijest poslati bez njihova pristanka pismenim putem.

"Brak i ženina vjernost nisu dovoljni da one budu zaštićene od infekcije HIV-om. Većina ih je unatoč tomu zaražena", rekao je za dpa zaposlenik ministarstva zdravstva Balaji Sadasivan. Osim spomenute mjere, dodao je, uvedeno je i rutinsko testiranje trudnica na virus prije poroda, a osnovane su i udruge koje se bave boljim informiranjem javnosti o toj bolesti.

37-godišnja singapurska domaćica koja je pismenim putem primila neugodnu obavijest od ministarstva zdravstva, rekla je kako joj je muž nakon toga priznao da je virus dobio nakon seksa bez zaštite s prostitutkama, ali da nije "imao petlje kazati joj". Umro je prošle godine, a njihova dvojica sinova i kći zdravi su. Majka im nije otkrila da je suprug i nju zarazio. "Borit ću se dok izdržim", rekla je.

Od siječnja do listopada u Singapuru je virus HIV-a otkriven kod 198 osoba, među kojima je deset posto žena, izvijestilo je ministarstvo zdravstva.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙