FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Božićna poruka zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića

ZAGREB, 20. prosinca 2005. (Hina) - Zagrebački nadbiskup kardinal JosipBozanić u božićnoj poruci ističe da je čovjek, napose mali čovjek, uovo doba nemilosrdne globalizacije sve ugroženiji.
ZAGREB, 20. prosinca 2005. (Hina) - Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić u božićnoj poruci ističe da je čovjek, napose mali čovjek, u ovo doba nemilosrdne globalizacije sve ugroženiji.

"Trajno se produbljuju razlike između bogatih i siromašnih, manjina postaje sve bogatijom, većina sve siromašnijom. Željena globalizacija solidarnosti gotovo se i ne nazire. Čini se da zakon i javne institucije sve više štite bogate i moćne. Naime, i sama formalna zakonska ravnopravnost siromašnijeg ostavlja u nezavidnijem položaju", ističe Bozanić u poruci, danas dostavljenoj Hini iz Ureda zagrebačkog nadbiskupa za odnose s javnošću.

Bozanić smatra kako su kršćanin i Crkva danas pozvani da jače dignu svoj glas u obranu ljudskoga dostojanstva, u obranu čovjeka, osobito slabijeg i siromašnijeg koji je izložen novim pritiscima i manipulacijama. "U javnosti treba braniti minimum etičnosti kako bi se sačuvao sustav vrijednosti prijeko potreban za život dostojan čovjeka", tvrdi kardinal.

Navodi kako se ponekad čini kao da se u nas u zamjenu za propalu komunističku ideologiju pokušava nametnuti neka tobože nova ideologija liberalizma ili čak libertinizma po kojoj bi se trebao ravnati javni život. I ta se kao i ona prijašnja, dodaje, predstavlja zaštitnicom ljudske slobode, modernom i znanstvenom. "Dok su u suvremenom svijetu mnogima puna usta govora o ljudskim pravima, u isto se vrijeme tiho i sustavno ljudsko dostojanstvo ugrožava na nov način", napominje Bozanić, navodeći pokušaje s pokusima kloniranja i genetske manipulacije, trgovinu ljudskim zametcima, organima i ljudima, ubijanje nerođena ljudskog bića, koje se opravdava čak u ime ljudskih prava.

Govoreći u poruci o profitu, koji sve više postaje apsolutnim zakonom, Bozanić napominje kako je u nas u prvom planu poticanje potrošnje, a tek onda stvaranje novih vrijednosti koje bi pridonijele razvoju i napretku. "O kad bi se u nas gradilo barem onoliko novih proizvodnih tvrtaka koliko se podiže novih trgovačkih centara za prodaju uvezene robe! Kao da je nekomu stalo samo da izvuče novac te da stvori što više pasivnih potrošača na štetu kreativnosti i novih poduzetničkih ideja koje su uključene u dobro šire društvene zajednice. Na žalost, u pozadini stoje najčešće uski osobni ili skupni interesi koji prelaze sve granice morala i ljudskosti", tvrdi kardinal.

Upozorava kako je na onima koji imaju moć i obvezu oblikovati društveni život velika odgovornost, jer su dužni ljudima osigurati pravnu sigurnost i ravnopravnost i osnovne uvjete da žive cjelovitost svoje ljudskosti, a ne ispuniti tu odgovornost znači zlorabiti je i nanijeti veliku nepravdu pred Bogom i čovjekom, ističe kardinal Bozanić.

Govoreći o važnosti nedjelje za kršćane, ističe kako je njezin smisao da se čovjek oslobodi ritma svakodnevna rada i napora, da mu ostavi vremena, stvori potreban duhovni prostor za bolje prepoznavanje svoje ljudskosti, za sadržajniji život.

Blagdan Božića je i blagdan Božjega i čovjekova dostojanstva, opće brige za čovjeka, ističe Bozanić i dodaje kako božićni blagdan uspostavlja savez sa svime što je dobro u svijetu te potiče građansku inicijativu u promicanju općeg dobra.

Kako napominje u poruci, u procesu uključivanja u europsko zajedništvo bit će potrebno jače naglasiti svijest našega dostojanstva, našega osobnog, crkvenog i narodnog dostojanstva. "Samo tako moći ćemo očuvati i unaprijediti svoj identitet, koji je naša baština, ali i posvijestiti svoj poziv i poslanje te odgovornost za sadašnjost i budućnost svoje zemlje", ističe, uz ino, nadbiskup zagrebački kardinal Josip Bozanić. Na kraju poziva vjernike na molitvu za domovinu te im želi sretan i blagoslovljen Božić i novu godinu 2006.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙