FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pokopan nadbiskup u miru Josip Pavlišić

RIJEKA, 13. prosinca 2005. (Hina) - Nadbiskup zagrebački kardinal JosipBozanić predvodio je danas u Rijeci sprovodnu misu za preminulogariječko-senjskog nadbiskupa u miru Josipa Pavlišića koji je danaspokopan u kripti katedrale sv. Vida.
RIJEKA, 13. prosinca 2005. (Hina) - Nadbiskup zagrebački kardinal Josip Bozanić predvodio je danas u Rijeci sprovodnu misu za preminuloga riječko-senjskog nadbiskupa u miru Josipa Pavlišića koji je danas pokopan u kripti katedrale sv. Vida.

Sprovodne obrede vodio je riječki nadbiskup Ivan Devčić, uz sudjelovanje vrhbosanskog nadbiskupa kardinala Vinka Puljića, apostolskog nuncija Francisca Javiera Lozana, hrvatskih biskupa te biskupe iz Slovenije, BiH i SiCG.

Kardinal Josip Bozanić podsjetio je kako je msgr. Josip Pavlišić, koji je preminuo 9. prosinca u 91. godini života, obnašao razne crkvene službe u Istri i Lici, odakle je došao za riječkog metropolita kao drugi nadbiskup te metropolije.

"U ovoj Euharistiji zahvaljujemo za svećeništvo koje je ljubio i kojemu je dušom i tijelom predao sav rad i poslanje. Bio je ukorijenjen u Euharistiji, odakle je crpio snagu za svoje djelovanje", rekao je kardinal Bozanić. Dodao je kako je pokojni nadbiskup u vremena nesklona Crkvi, za vladavine komunizma, obilazio raspršene i prestrašene vjernike noseći im utjehu, pomažući na najrazličitije načine malom čovjeku, braneći slobodu i dostojanstvo svakog čovjeka.

S puno razumijevanja zauzimao se i za stradalnike Domovinskoga rata, rekao je kardinal, napomenuvši kako je bio čovjek velikog pouzdanja u Božju providnost, odan vjernik i neumoran radnik, čovjek nade i hrabrih pothvata. "Bio je biskup koji je prošao školu Koncila i provodio poslijekoncilsku obnovu", podsjetio je zagrebački nadbiskup.

Na početku obreda pokopa apostolski nuncij Francisco Javier Lozano pročitao je brzojav sućuti pape Benedikta XVI. riječkom nadbiskupu Ivanu Devčiću u povodu Pavlišićeve smrti.

Predvodeći sprovodne obrede, nadbiskup riječki Ivan Devčić podsjetio je da je nadbiskup Pavlišić zaređen za biskupa u pazinskoj župnoj crkvi na današnji dan 13. siječnja 1952. Znakovito je, dodao je, da ga upravo na današnji dan i blagdan sv. Lucije pokapamo ovdje u riječkoj prvostolnici. Nadbiskup Devčić posebno je govorio o velikom Pavlišićevu nastojanju u promicanju duhovnih zvanja, u izgradnji crkava i samostana te pazinskog i riječkog sjemeništa.

Od nadbiskupa Pavlišića oprostili su se biskup porečko-pulski Ivan Milovan koji je podsjetio na Pavlišićevu veliku ulogu u donošenju pazinskih odluka 1943. kad je Istra pripojena Hrvatskoj.

Biskup gospićko-senjski Mile Bogović podsjetio je da je msgr. Pavlišić neko vrijeme stolovao u Gospiću, premda Gospić nije bio biskupijsko sjedište.

U ime grada Rijeke od Pavlišića se oprostio gradonačelnik Vojko Obersnel koji je govorio o velikoj ulozi nadbiskupa Pavlišića u vrijeme Drugoga svjetskog rata i potpisivanja Dekreta o pripojenju Istre Hrvatskoj.

Nadbiskup Pavlišić treći je nadbiskup riječke metropolije koji je pokopan u kripti katedrale sv. Vida, uz msgr. Viktora Burića i Antona Tamaruta.

Msgr. Josip Pavlišić 1969. bio je imenovan nadbiskupom koadjutorom Riječko-senjske nadbiskupije koja je upravo bila osnovana. Na njezinu čelu nalazio se do početka 1990., kad ju je preuzeo njegov nasljednik pokojni msgr. Anton Tamarut.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙