FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Yorku postavljen prvi britanski nadbiskup crnac

LONDON, 30. studenog 2005. (Hina/DPA) - Svećenik i bivši odvjetnik,rođen u Ugandi u utorak je postavljen za nadbiskupa Yorka čime jepostao prvi britanski crni nadbiskup i drugi po hijerarhiji uanglikanskoj crkvi.
LONDON, 30. studenog 2005. (Hina/DPA) - Svećenik i bivši odvjetnik, rođen u Ugandi u utorak je postavljen za nadbiskupa Yorka čime je postao prvi britanski crni nadbiskup i drugi po hijerarhiji u anglikanskoj crkvi.

U živopisnoj ceremoniji i procesiji kroz York John Sentamu postavljen je za nasljednika nadbiskupa Davida Hopea koji je tu dužnost napustio u veljači kako bi se vratio poslu župnika.

Sentamu, star 56 godina, školovan je u Ugandi gdje je držao odvjetničku praksu i bio otvoreni kritičar režima Idija Amina prije nego što je došao u Veliku Britaniju 1974. godine.

Zaređen je 1979. i nakon što je služio u nizu londonskih župa postavljen je za biskupa Stepneya 1996. i Birminghama 2002. godine.

Sentamu je već izrazio svoju želju da izbaci homofobiju iz crkve i izjavio da njegova uloga drugog po redu u anglikanskoj crkvi predstavlja "uzbudljivu perspektivu".

U svojoj novoj ulozi Sentamu je drugi po hijerarhiji iza Rowana Williamsa, canterburyskog nadbiskupa i vođe anglikanske crkve koja ima 77 milijuna vjernika u svijetu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙