FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Završen sastanak Zaljevskog vijeća

ABU DHABI, 19. prosinca 2005. (Hina/dpa) - Lideri naftom bogatihzemalja Zaljevskog vijeća (GCC) završili su u ponedjeljak dvodnevnisastanak obvezavši se da će i dalje nastojati oružje za masovnouništenje držati izvan regije.
ABU DHABI, 19. prosinca 2005. (Hina/dpa) - Lideri naftom bogatih zemalja Zaljevskog vijeća (GCC) završili su u ponedjeljak dvodnevni sastanak obvezavši se da će i dalje nastojati oružje za masovno uništenje držati izvan regije.

U završnoj deklaraciji sa skupa glavni tajnik GCC-a Abdul Rahman Al Attiya je pozvao Iran da surađuje s Međunarodnom agencijom za atomsku energiju (IAEA) u vezi sa spornim nuklearnim programom te zemlje.

U deklaraciji se također spominju parlamentarni izbori u Iraku i izražava nada da će oni biti početak "iračke suvremene povijesti kojom će se osigurati ujedinjenost i stabilnost, te koja će Iračanima omogućiti da sami vode svoju zemlju i svoje unutarnje poslove".

Attiya se osvrnuo i na odluku članova da sudjeluju u obnovi Iraka istaknuvši kako pravedan i sveobuhvatan mir na području Bliskog istoka nije moguć bez nezavisne palestinske države s Jeruzalemom kao glavnim gradom.

Sudionici summita su Izraelu uputili poziv da se povuče s Golanske visoravni i s farmi Shebaa na jugu Libanona.

U priopćenju se od Izraela traži da se pridruži potpisnicama sporazuma o neširenju nuklearnog oružja kao i da svoja nuklearne pogone otvori za međunarodnu inspekciju, te se međunarodnu zajednicu poziva da na Izrael izvrši pritisak kako bi te zahtjeve ispunio.

Članovi GCC-a oštro su osudili ubojstvo bivšeg libanonsko premijera Rafika Hariria kao i ostala ubojstva libanonskih javnih ličnosti, ističući spremnost da podrže političku i gospodarsku stabilnost Libanona.

Na summitu je izraženo zadovoljstvo zbog otvorenosti sirijskih vlasti prema članovima Vijeća sigurnosti UN-a koji istražuju slučaj Haririjeve smrti, kao i podrška članova GCC-a suverenosti, nezavisnosti i teritorijalnom integritetu Sirije i Libanona.

Zaljevsko je vijeće ponovno naglasilo svoju podršku borbi protiv terorizma bilo na regionalnoj ili međunarodnoj razini, u slučajevima kada se terorizmom ne smatra zakonsko pravo naroda da se bore protiv okupacije.

Zaljevsko je vijeće gospodarska i politička alijansa koju čine Saudijska Arabija, Kuvajt, Katar, Bahrein, Oman i UAE.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙