FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Glavni tajnik Vijeća za suradnju u Zaljevu predlaže Iranu denuklearizaciju područja

ABU DABI, 18. prosinca 2005. (Hina/AFP) - Glavni tajnik Vijeća zasuradnju u Zaljevu Abderrahman Al-Attiya predložio je Iranu sporazum odenuklearizaciji područja Zaljeva koji bi poslije obuhvatio cijeliBliski istok i Izrael.
ABU DABI, 18. prosinca 2005. (Hina/AFP) - Glavni tajnik Vijeća za suradnju u Zaljevu Abderrahman Al-Attiya predložio je Iranu sporazum o denuklearizaciji područja Zaljeva koji bi poslije obuhvatio cijeli Bliski istok i Izrael.

"Nužan je sporazum između država Vijeća za suradnju u Zaljevu, Irana, Iraka i drugih država, među kojima je i Jemen, kako bi Zaljev postao područje bez oružja za masovno uništenje, nuklearnog oružja", rekao je Attiya novinarima uoči summita šest država Vijeća (Saudijske Arabije, Bahreina, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Kuvajta, Omana i Katara).

Takav bi sporazum mogao omogućiti "širu konvenciju u koju bi bile uključene sve države Bliskoga istoka, među kojima i Izrael", dodao je.

Napomenuvši kako govori u svoje ime, Attiya je opravdao svoje stajalište ističući opasnost koju bi iranski program predstavljao za naftne države u tom području koje Zaljev razdvaja od Irana.

Attiya je istaknuo kako želi da u pogledu iranskoga nuklearnog programa koji izaziva sukobe između Teherana i zapadnih zemalja "prevlada logika razuma".

Sjedinjene Države i Europska unija sumnjaju da je iranski nuklearni program samo civilnog karaktera i pretpostavljaju da zapravo prikriva vojne ciljeve.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙