FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Odbijena ustavna tužba EPH-a o odšteti bivšem ministru B. Škegri

ZAGREB, 23. studenog 2005. (Hina) - Ustavni sud odbio je danas tužbuEuropapress Holdinga (EPH) koji se žalio na odluku Vrhovnog suda oodbijanju revizije pravomoćne presude po kojoj je ta medijska kuća1998. morala isplatiti 60 tisuća kuna naknade štete bivšem ministrufinacija Borislavu Škegri zbog povrede časti i ugleda.
ZAGREB, 23. studenog 2005. (Hina) - Ustavni sud odbio je danas tužbu Europapress Holdinga (EPH) koji se žalio na odluku Vrhovnog suda o odbijanju revizije pravomoćne presude po kojoj je ta medijska kuća 1998. morala isplatiti 60 tisuća kuna naknade štete bivšem ministru finacija Borislavu Škegri zbog povrede časti i ugleda.

EPH se u ustavnoj tužbi žalio na odluku Vrhovnog suda koji je prije tri godine odbio njihov zahtjev za revizijom presude zagrebačkog Županijskog suda. Tom je pravomoćnom presudom EPH-a Škegri morao isplatiti 60 tisuća kuna jer mu je člankom u tjedniku "Globus", u kojem se tvrdilo da je bivši ministar uperio pištolj u novinarku Editu Vlahović, povrijeđeno dostojanstvo, čast i ugled.

U ustavnoj tužbi EPH je, kao i u prethodnim postupcima, tvrdio da su sudovi pogrešno i netočno utvrdili činjenično stanje te da dosuđivanje novčane naknade Škegri predstavlja nepotrebno ograničavanje slobode tiska. Stoga su od Ustavnog suda zatražili ukidanje odluke Vrhovnog suda, ali i presuda nižih sudova te vraćanje predmeta na ponovni postupak pred zagrebački Općinski sud.

Ustavni suci su ocijenili da medijskoj kući nije povrijeđeno ustavno pravo na slobodu izražavanja i izražavanja misli te slobodu tiska, a da je visina naknade dosuđene Škegri "razmjerna postizanju opravdanog cilja", a to je zaštita ugleda druge osobe.

Nezadovoljna takvom odlukom zastupnica EPH Vesna Alaburić izjavila je Hini da će se za zaštitu prava obratiti Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu.

UZ EPH, Škegri su naknadu štete po pravomoćnoj presudi morali isplatiti Novi list i Glas Slavonije. Škegro je, inače, u odvojenom postupku na zagrebačkom Općinskom sudu 1997. oslobođen optužbe da je godinu ranije u Banskim dvorima prijetio novinarki Editi Vlahović koja ga je tužila za uvredu i prijetnju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙