FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Presuda primoštenskom načelniku zbog uskraćenja informacija novinarki

ŠIBENIK, 7. prosinca 2005. (Hina) - Načelnik primoštenske općine StipePetrina, osuđen na tri mjeseca uvjetno jer je uskratio informacijenovinarki "Slobodne Dalmacije" Simeoni Pancirov, izjavio je danas kakoje to "sramota za hrvatsko pravosuđe", a novinarka Pancirov pozdravilaje tu presudu.
ŠIBENIK, 7. prosinca 2005. (Hina) - Načelnik primoštenske općine Stipe Petrina, osuđen na tri mjeseca uvjetno jer je uskratio informacije novinarki "Slobodne Dalmacije" Simeoni Pancirov, izjavio je danas kako je to "sramota za hrvatsko pravosuđe", a novinarka Pancirov pozdravila je tu presudu.

Općinski sud u Šibeniku nepravomoćno je osudio Stipu Petrinu na tri mjeseca zatvora uvjetno s rokom kušnje od godinu dana zbog kažnjiva djela protiv slobode i prava čovjeka te slobode izražavanja misli.

Sutkinja Općinskog suda Maja Šupe presudu je donijela 5. prosinca 2005., a kaznenu prijavu protiv Petrine Općinsko državno odvjetništvo podnijelo je prije tri godine, jer je, kako stoji u obrazloženju, kao tadašnji predsjednik Općinskog vijeća uskratio informacije novinarki "Šibenskog lista" Simeoni Pancirov, koja je u to vrijeme bila dopisnica "Slobodne Dalmacije".

Kako je za Hinu danas kazala Pancirov, od listopada do prosinca 2002. Petrina je u nekoliko navrata tražio od nje da napusti sjednicu Vijeća ili će, zbog njezine nazočnosti, Vijeće zasjedati u drugoj prostoriji. Svoj potez Petrina je obrazlagao osobnim nezadovoljstvom, kako je govorio, njezinim neobjektivnim pisanjem.

U izjavi za Hinu Petrina je rekao da je nepravomoćna presuda "sramotna za pravosuđe", dodavši da su u sudskom postupku tadanšnji općinski načelnik Vinko Bolanča i još jedanaest svjedoka posvjedočili da su upravo oni tražili isključenje Simeone Pancirov sa sjednice Općinskog vjieća, a ne on.

Rekao je da se jedino u nekoliko navrata pismom obratio urednicima "Slobodne Dalmacije" žaleći se na neobjektivno pisanje novinarke Pancirov.

Petrina se branio sam pred šibenskim Općinskim sudom u tom postupku, a na nepravomoćnu presudu najavio je žalbu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙