FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Konstituiran prvi afganistanski parlament; NATO čestitao

ZAGREB, 19. prosinca 2005. (Hina) - Ratni vođe, bivši komunisti, borciza prava žena i tehnokrati prisegnuli su u ponedjeljak za zastupnikeprvog afganistanskog parlamenta konstituiranog nakon više od 30 godinau nadi da će institucija pridonijeti nacionalnoj pomirbi nakondesetljeća krvoprolića.
ZAGREB, 19. prosinca 2005. (Hina) - Ratni vođe, bivši komunisti, borci za prava žena i tehnokrati prisegnuli su u ponedjeljak za zastupnike prvog afganistanskog parlamenta konstituiranog nakon više od 30 godina u nadi da će institucija pridonijeti nacionalnoj pomirbi nakon desetljeća krvoprolića.

"Zahvaljujem Bogu što sudjelujem na današnjoj svečanosti koja je korak prema izgradnji Afganistana nakon desetljeća borbi", kazao je na svečanoj sjednici 91-godišnji bivši kralj Zahir Shah kojega je 1973. svrgnuo rođak Daud Kahn i tada raspustio posljednji parlament.

Povijesno zasjedanje parlamenta, kojim je ispunjen plan Ujedinjenih naroda za povratkom demokracije u Afganistan nakon što su 2001., Amerikanci svrgnuli talibanski režim, pozdravio je glavni tajnik NATO-a.

"Srdačno čestitam afganistanskom narodu na ovome važnome datumu kada je demokratski izabran parlament prvi put zasjedao nakon više od trideset godina", poručio je glavni tajnik NATO-a Jaap de Hoop Scheffer.

NATO ostaje čvrsto odlučan pomagati Afganistanu i njegovu narodu da konkretizira svoje težnje za mirom, sigurnošću i demokracijom", rekao je glavni tajnik organizacije koja od 2003., u glavnome gradu Kabulu i okolici zapovijeda mirovnim snagama (ISAF), a 2006. će na jugu rasporediti tisuće vojnika zaduženih za borbu protiv pobunjenika.

Pred predsjednikom Hamidom Karazijem u ponedjeljak prisegnulo je polažući ruke na Kuran (muslimansku svetu knjigu) 249 zastupnika donjeg doma (Wolesi Jirga) te 102 zastupnika gornjeg doma (ili Meshrano Jirga).

Zastupnička mjesta uspjeli su izboriti neki bivši komunisti, čak i dvije žene u donjem domu, čelnici islamističkih skupina koji su jednom svrgnuli komuniste, te bivši talibanski borci koji su prihvatili novu stvarnost. U parlament su ušli i novi političari među kojima ima i tehnokrata i boraca za ženska prava, ali je organizacija Human Rights Watch izrazila zabrinutost činjenicom što gotovo 60 posto zastupnika čine bivši ratni vođe ili njima bliski ljudi koji su bili aktivni protagonisti prošlih krvavih ratova.

Među inozemnim gostima inauguraciji novog parlamenta, koja je obavljena uz iznimno visoke mjere sigurnosti, prisustvovao je i bivši američki predsjednik Dick Cheney doputovavši iz iznenadnog kratkog posjeta Iraku.

U ponedjeljak je predsjednik Karzai, nakon konstituiranja parlamenta, najavio promjene u svojoj vladi i smanjivanje broja ministarstava kojih je trenutačno 27. Analitičari prognoziraju da bi Karzai mogao imati teškoća u uvjeravanju parlamenta da odobri sve njegove ministre, zbog opećnitog razočaranja radom njegove vlade kojoj nerijetko predbacuju nestručnost.

Karzai je svoju vladu formirao prema političkim kriterijima nastojeći zadovoljiti vrlo raznolike frakcije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙