FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kabul: afganistanski parlament zasjeda nakon nekoliko desetljeća

KABUL, 19. prosinca 2005. (Hina/Reuters) - Četiri godine nakon rušenjatalibanskog režima, članovi prvog afganistanskog parlamenta u zadnjihnekoliko desetljeća okupili su se u ponedjeljak na konstituirajućojsjednci koju prati visoka sigurnosna zaštita od mogućih napada iprijetnji Talibana.
KABUL, 19. prosinca 2005. (Hina/Reuters) - Četiri godine nakon rušenja talibanskog režima, članovi prvog afganistanskog parlamenta u zadnjih nekoliko desetljeća okupili su se u ponedjeljak na konstituirajućoj sjednci koju prati visoka sigurnosna zaštita od mogućih napada i prijetnji Talibana.

Ceste oko zgrade parlamenta u zapadnom Kabulu, obnovljene međunarodnom pomoću nakon što je zgrada oštećena u građanskom ratu, blokirali su afganistanski vojnici i pripadnici NAT-ovih mirovnih snaga, a snajperi su postavljeni na sve obližnje krovove.

Prijetnju sigurnosti označio je u petak samoubilački napad auto-bombom u blizini parlamenta, u kojemu je poginuo napadač, a ranjeno je dvoje prolaznika.

Glasnogovornik Talibana najavio je nove napade na "simbol američke okupacije" i upozorio Afganistance da se odmaknu od "agenata stranih nevjernika" koji će biti "legitimne mete napada".

Konstituiranje parlamenta, kojemu će nazočiti američki potpredsjednik Dick Cheney, predstavlja kulminaciju UN-ova plana da se u Afganistanu uspostavi demokracija nakon tri desetljeća sukoba.

Plan se počeo ostvarivati nakon što su međunarodne vojne snage predvođene SAD-om krajem 2001. srušile talibanski režim, što je dovelo i do predsjedničkih izbora na kojima je prošle godine izabran Hamid Karzai i parlamentarnih izbora u rujnu ove godine.

Parlament je podijeljen na gornji dom (Wolesi Jirga) s 249 zastupničkih mjesta i donji dom (Meshrano Jirga) sa 102 mjesta, a u njemu sjede bivši komunisti, gerilski vođe koji su ih smijenili te bivši talibanski zapovjednici. Svi će oni sjediti jedan uz drugoga, zajedno s idealističkim novim političarima među kojima su i tehnokrati te aktivistice za ženska prava.

Prvo što parlament mora napraviti je izabrati svoje čelnike, a trebao bi zasjedati devet mjeseci.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙