FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

ZAGREB, 23. studenog 2005. (Hina) - Izbor zanimljivosti iz svijeta.
ZAGREB, 23. studenog 2005. (Hina) - Izbor zanimljivosti iz svijeta.

PARIZ - Faraonski mravi posebnim znakovima jedni drugima pokazuju da je neki put uzaludan i da ne vodi do hrane, izvijestili su entomolozi u članku koji je u srijedu objavio britanski časopis Nature. Već se dugo zna da mravi komuniciraju "pozitivnim" feromonima kojima jedni drugima poručuju gdje ima vode ili hrane. Sada se pokazalo da imaju i "negativne" feromone kojima se služe kako bi druge mrave odvratili s uzaludnog puta, otkrili su znanstvenici sa sveučilišta u Sheffieldu. Faraonski mravi luče feromone na kritičnim mjestima, odnosno raskrižjima s kojih kreće nekoliko puteva kako ostali mravi ne bi uzalud trošili snagu.

VATIKAN - Vatikan je poručio ženama da se ne nadaju postati članovima Švicarske garde, najstarije i najživopisnije plaćeničke vojske na svijetu, čulo se na konferenciji za novinare o planovima za obilježavanje 500. obljetnice osnivanja elitnih snaga koje štite papu i državu Vatikan. Švicarska garda već stoljećima nije sudjelovala u pravoj bici, pa njezin zapovjednik poručnik Elmar Mader kaže kako je borba oko spolova zadnja stvar kojom bi se želio baviti. Rekao je da su barake u Vatikanu "male i pretrpane" i ne želi da bilo što naruši strogu vojničku disciplinu. "Vojnici su mladi i ne želim probleme. Ne kažem da žene nisu kvalificirane za taj posao. Jednostavno je to pitanje discipline", istaknuo je. Jedan od središnjih događaja proslave koja će trajati od siječnja do lipnja 2006. godine bit će 723 kilometra dugi, odnosno 27-dnevni mimohod iz Bellinzona u Švicarskoj u znak sjećanja na ulazak u Rim gardista koje je za osobnu zaštitu unajmio papa Julije II.

WASHINGTON - Michael Sessions (18) prisegnuo je u utorak za gradonačelnika američkog gradića Hillsdale u saveznoj državi Michigan rekavši kako će svoje dužnosti obavljati poslije škole i preko vikenda. Gradska vijećnica bila je prepuna onih koji su mu poželjeli sve najbolje u obavljanju tog odgovornog posla, prenose mediji. "Borit ću se za otvaranje novih radnih mjesta", rekao je Sessions u inauguralnom govoru. Dječak-gradonačelnik dobio je izbore sa samo dva glasa više od svog protukandidata Douga Inglesa (51). Izbornu kampanju financirao je sa 700 dolara koje je zaradio preko ljeta, što je prava sitnica u odnosu na milijarde koje troše kandidati na nacionalnim izborima.

SANTA BARBARA - Najružniji pas na svijetu uginuo je u utorak uoči 15. rođendana, objavila je agencija Santa Barbara News-Press. Sam je pripadao vrsti kineskog čupavca, a njegovo golo, nedlakavo tijelo, šiljati zubi i lice prekriveno bradavicama priskrbili su mu brojne pobjede na natjecanjima za najružnijeg psa. Eutanaziran je u petak nakon što mu je dijagnosticirana kronična bolest srca, navodi se u izvješću. "Takvog psa teško da će itko ikada itko imati", izjavila je Samova vlasnica Susie Lockheed. "No, neki zasigurno smatraju da je tako i bolje", dodala je.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙