FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Human Ruights Watch: Amerikanci muče zatvorenike u tajnom zatvoru kod Kabula

KABUL, 19. prosinca 2005. (Hina/AP) - SAD od prošle godine imaju tajnizatvor u Afganistanu gdje muče zatvorenike tako što im ne daju daspavaju, stavljaju ih u okove i 'dižu' na zidove, danima im puštajuglasnu muziku u potpunom mraku - podaci su organizacije Human RightsWatch (HRW) objavljeni u ponedjeljak.
KABUL, 19. prosinca 2005. (Hina/AP) - SAD od prošle godine imaju tajni zatvor u Afganistanu gdje muče zatvorenike tako što im ne daju da spavaju, stavljaju ih u okove i 'dižu' na zidove, danima im puštaju glasnu muziku u potpunom mraku - podaci su organizacije Human Rights Watch (HRW) objavljeni u ponedjeljak.

U HRW-ovu izvješću, za koje kažu da se temelji na izjavama nekoliko zatvorenika koje SAD, pod sumnjom da su teroristi, drži u NATO-ovoj bazi u Gunatanamu (Kuba), stoji da se zatvor nalazi nedaleko Kabula.

Prema tom izvješću, zatvorenici se drže u potpunom mraku, pa zatvor zovu "Dark Prison" (Tamni zatvor), podvrgnuti su stalnom mučenju i maltretiranju od američkih i afganistanskih stražara u civilnim odorama, a izosi se i sumnja da zatvorom upravlja CIA.

U HRW-u ističu da nisu izravno razgovarali sa zatvorenicima, jer SAD ne dopuštaju organizacijama za ljudska prava da posjete zatvorenike u Guantanamu i drugim sličnim zatvorima, već da su za njihove izjave doznali od odvjetnika.

HRW smatra da su podaci iz izvješća dovoljni za pokretanje službene istrage.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙