FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Poljska centar za CIA-ine zatvore u Europi

VARŠAVA, 9. prosinca 2005. (Hina/Reuters) - Poljska je bila srceCIA-ine tajne mreže zatvora u Europi s bazama u kojima je do nedavnobila zatvorena četvrtina od stotinjak zatvorenika koji su bili držaniu logorima diljem svijera, objavila je u petak organizacija za zaštituljudskih prava Human Rights Watch.
VARŠAVA, 9. prosinca 2005. (Hina/Reuters) - Poljska je bila srce CIA-ine tajne mreže zatvora u Europi s bazama u kojima je do nedavno bila zatvorena četvrtina od stotinjak zatvorenika koji su bili držani u logorima diljem svijera, objavila je u petak organizacija za zaštitu ljudskih prava Human Rights Watch.

Izvješća prema kojima je CIA imala tajne zatvore u Poljskoj i Rumunjskoj u sklopu svog rata protiv terorizma podigli su prašinu s obje strane Atlantika i navele američku državnu tajnicu Condoleezzu Rice na europsku turneju ovaj tjedan.

"Poljska je bila glavna baza za CIA-ina ispitivanja u Europi, dok je Rumunjska služila za transfer zatvorenika", kazao je Marc Garlasco, vodeći analitičar Human Rights Watcha.

Garlasco je kazao i da je CIA uspostavila dva zatvora u Poljskoj koji su zatvoreni vrlo brzo nakon što je Washington Post objavio članak o tajnim zatvorima prošli mjesec.

Prema njegovim riječima, te su tvrdnje utemeljene na izjavama CIA-inih izvora i na drugim dokumentima koje je dobio HRW. "Imamo tragove i dokaze za provjeru, ali je prerano da ih otkrijemo", kazao je Garlasco.

Poljske su vlasti opetovano negirale postojanje tajnih zatvora bilo gdje na poljskom teritoriju, a poljski je premijer Kazimierz Marczinkiewicz rekao ovaj tjedan da želi u potpunosti surađivati u istragama o kršenju ljudskih prava.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙