FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HRW: SAD će u petak izvršiti tisućito pogubljenje

ZAGREB, 1. prosinca 2005. (Hina) - SAD će u petak izvršiti tisućitopogubljenje otkad je smrtna kazna ponovno uvedena 1976., priopćio jeHuman Rights Watch (HRW), međunarodna organizacija za zaštitu ljudskihprava.
ZAGREB, 1. prosinca 2005. (Hina) - SAD će u petak izvršiti tisućito pogubljenje otkad je smrtna kazna ponovno uvedena 1976., priopćio je Human Rights Watch (HRW), međunarodna organizacija za zaštitu ljudskih prava.

Sjedinjene Države postigle su taj grozan rekord unatoč velikom broju dokaza o proizvoljnosti, diskriminaciji te mogućnosti greške države i sustava saveznog kaznenog pravosuđa u primjeni smrtne kazne, navodi se u izvješću HRW-a.

Kenneth Lee Boyd (57) postat će tisućita osoba koju su SAD pogubile u posljednjih 30 godina. Boyd je osuđen 1994. zbog ubojstva bivše supruge i njezina oca ispred svoje djece. Još jedno smaknuće predviđeno je za petak navečer u Južnoj Karolini. U ovom slučaju radi se o Shawnu Paulu Humphriesu koji je tijekom pljačke ubio vlasnika trgovine.

Sjedinjene Države, nastavlja se u izvješću Human Rights Watcha, jedna je od samo nekoliko ustavnih demokracija koje pogubljuju kriminalce. One su zajedno s Kinom, Iranom i Vijetnamom zabilježile najveći broj smaknuća 2004.

HRW podsjeća da je Vijeće Europe zabranilo smrtnu kaznu u svima od svojih 46 država članica, te da je ukidanje smrtne kazne preduvjet za članstvo u Europskoj uniji.

Nema dokaza da smrtna kazna smanjuje broj zločina. Prema Centru za informacije o smrtnim kaznama, postotak ubojstava u državama koje imaju smrtnu kaznu 44 posto je veći nego u onima koje ju nemaju.

"Pravosuđe 21. stoljeća ne može se temeljiti na odmazdi 'oko za oko'", rekao je Jamie Fellner, direktor američkog programa HRW-a. "Ispitivanja javnog mišljenja pokazala su da javnost to razumije jer odbacuje smrtnu kaznu kada je opcija doživotni zatvor".

Sumnje u pravednost izricanja smrtne kazne i mogućnost pogubljenja nevine osobe izazvali su pad potpore američke javnosti smrtnoj kazni. Postoji niz slučajeva u kojima je nakon smaknuća utvrđeno da je osuđenik bio nevin, a mnogi su oslobođeni nakon dugogodišnjeg čekanja na izvršenje smrtne kazne. U posljednjih 30 godina oslobođena je više od 120 osuđenika na smrt zbog pojave dokaza da su nevini, navodi se u izvješću.

HRW se protivi smrtnoj kazni bez obzira na okolnosti zločina.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙