FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SAD Crvenom križu ne osigurava pristup svim zatočenicima

WASHINGTON, 10. prosinca 2005.(Hina) - Sjedinjene Države su osiguraleCrvenom križu pristup većini zatočenih osumnjičenih terorista, ali nei svim, objavio je u petak State Department.
WASHINGTON, 10. prosinca 2005.(Hina) - Sjedinjene Države su osigurale Crvenom križu pristup većini zatočenih osumnjičenih terorista, ali ne i svim, objavio je u petak State Department.

Zamjenik glasnogovornika State Departmenta Adam Ereli rekao je novinarima da SAD postupa prema velikoj većini zatočenika prema Ženevskim konvencijama, iako na to nema pravnu obvezu budući da smatra da se Ženevske konvencije ne odnose na pripadnike al-Qaide i slične teroriste.

"Prema velikoj većini njih, mada nemamo pravnu obvezu, postupamo i smatramo ih podložnim Ženevskim konvencijama tako da ih Međunarodni odbor Crvenog križa (ICRC) može posjećivati", rekao je Ereli.

On je rekao da ipak postoji "vrlo mali, ograničen broj" zatočenika pod američkom kontrolom prema kojima se ne postupa u skladu sa Ženevskim konvencijama jer "predstavljaju veliku opasnost" pa Crveni križ nema pristupa takvima.

ICRC vrši pritisak na SAD kako bi mu osigurao pristup svim zatočenicima uključujući one u tajnim zatvorima na neobjavljenim mjestima.

Predsjednik ICRC-a Jakob Kellenberger u petak je izjavio kako je organizacija zabrinuta držanjem zatvorenika na nepoznatim mjestima te da razgovara s američkim dužnosnicima kako bi dobila pristup "svim zatočenima u okviru tzv. rata protiv terorizma bez ikakvih geografskih ograničenja".

Poljski list Gazeta Wyborcza naveo je kako je istraživač američke organizacije za zaštitu ljudskih prava Human Rights Watch iz New Yorka rekao da je Poljska do nedavno bila glavna baza CIA-inih tajnih zatvora za osumnjičene teroriste, a Rumunjska igrala ulogu u njihovu transferu.

HRW je, međutim, priopćio u petak kako još uvijek nije došao do konačnih zaključaka o CIA-inim operacijama u istočnoj Europi te da ih još uvijek istražuje.

"Human Rights Watch je prikupio informacije da su CIA-ini zrakoplovi putujući iz Afganistana u 2003. i 2004. letjeli direktno na udaljene zračne luke u Poljskoj i Rumunjskoj", priopćila je organizacija.

Poljska i Rumunjska su opetovano zanijekale da na svom tlu imaju tajne CIA-ine zatvore.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙