FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljen projekt rasvjete šibenske katedrale

ŠIBENIK, 16. prosinca 2005. (Hina) - Na tiskovnoj konferenciji ubiskupskoj palači u Šibeniku predstavljen je projekt nutarnje rasvjetekatedrale sv. Jakova, koji bi u cijelosti trebao biti gotov u prvojpolovici iduće godine, a cijena mu je oko 50.000 eura.
ŠIBENIK, 16. prosinca 2005. (Hina) - Na tiskovnoj konferenciji u biskupskoj palači u Šibeniku predstavljen je projekt nutarnje rasvjete katedrale sv. Jakova, koji bi u cijelosti trebao biti gotov u prvoj polovici iduće godine, a cijena mu je oko 50.000 eura.

Predstavnici talijanske tvrtke "Guzzini" Tihomil Rađa i Luciano Verdenelli kazali su da je ta tvrtka do sada "rasvijetlila" brojne kulturno-povijesne znamenitosti u Hrvatskoj, Italiji, Egiptu, Rusiji, Njemačkoj i drugim državama, među ostalim Pompeje i rimski Koloseum.

Verdenelli je kazao da će od nekoliko predloženih vjerojatno biti prihvaćena varijanta postavljanja svjetla iznad kapitela, kako bi neizravno bili osvijetljeni svodovi s kupolom, kao i donji dijelovi glave i bočnih lađa. Posebno će se, dodao je, paziti na osvjetljenje krstionice, kako bi se "sačuvala mističnost tog izoliranog i posvećenog prostora".

Svako umjetničko djelo u katedrali, najavljuje, imat će svoje svjetlo.

Pročelnik Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture u Splitu Joško Belamarić istaknuo je kako je taj projekt upravo ona vrsta rasvjete kakvu konzervatori žele, "rafinirano i korektno svjetlo", te kako vjeruje da je to" početak dobrih novih zahvata na uređenju šibenske prvostolnice".

Biskup šibenski Ante Ivas pozvao je sve gospodarstvenike da u ovoj godini, u kojoj se slavi 450. obljetnica posvete šibenske katedrale, ali i ubuduće, pridonesu svojim prilozima očuvanju i uređenju katedrale koja je, kako je rekao, "jedna od rijetkih crkava u svijetu koja je kao jedinstven objekt uvrštena u popis svjetske baštine".

Miro Škugor iz Konzervatorskog odjela u Šibeniku istaknuo je kako 500.000 kuna, koliko je Ministarstvo kulture ove godine izdvojilo za katedralu, ni izdaleka ne dostaje za sve zahvate na njoj. Dodao je da su konzervatorsko-restauratorski radovi na vanjskom dijelu katedrale pri kraju te da je današnje predstavljanje projekta rasvjete simboličan početak radova na uređenju njezine unutrašnjosti.

Spomenuo je još dva pripremljena projekta, lasersko čišćenje portala, te uređenje dijelova krstionice.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙