FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljanje završetka obnove crkve sv. Marije Snježne u Belcu

ZAGREB, 28. studenoga 2005. (Hina) - Nastupom Hrvatskoga baroknogansambla i izložbom fotografija Ive Pervana i arhiva Hrvatskogarestauratorskog zavoda bit će večeras u zagrebačkom Oktogonupredstavljen završetka obnove crkve sv. Marije Snježne u Belcu.
ZAGREB, 28. studenoga 2005. (Hina) - Nastupom Hrvatskoga baroknog ansambla i izložbom fotografija Ive Pervana i arhiva Hrvatskoga restauratorskog zavoda bit će večeras u zagrebačkom Oktogonu predstavljen završetka obnove crkve sv. Marije Snježne u Belcu.

Crkva u Belcu, u općini Zlatar, najznačajniji barokni spomenik u Hrvatskoj, sagrađena je između 1739. i 1741., rekao je koordinator projekta Mijo Ivurek. U njezinoj izgradnji sudjelovao je jedan od najpoznatijih europskih majstora, štajerski kipar Josip Schokotnig te austrijski slikar Ivan Krstitelj Ranger, koji ju je oslikao.

Crkva, koja ima pet oltara, pjevalište i kor, posljednji je put obnovljena početkom 20. stoljeća i gotovo sto godina bila je prepuštena zubu vremena, rekao je Ivurek.

Prije 11 godina osnovano je Društvo za obnovu i zaštitu crkve sv. Marije Snježne u Belcu, a projektu obnove priključili su se Hrvatski restauratorski zavod i Ina kao najveći donator.

Izložba u Oktogonu predstavit će 24 fotografije unutrašnjosti crkve, prije, tijekom i nakon restauracije. Fotografije tijekom i prije obnove su iz Arhiva hrvatskog restauratorskog zavoda, a one novije potpisuje umjetnički fotograf Ivo Pervan.

Bit će predstavljena i knjiga o obnovi i zaštiti crkve sv. Marije Sniježne u Belcu, te DVD, a građani će izložbu u Oktogonu moći razgledavati mjesec dana.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙