FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Antunovcu prvo svetište sv. Ante u biskupiji

ANTUNOVAC,18. studenoga 2005.(Hina) - U Antunovcu će ove godine početigradnja nove crkve sv. Ante, a uskoro bi u tom mjestu kod Osijeka,teško stradalu u srpskoj agresiji, trebalo biti ustanovljeno prvosvetište tome svecu u Đakovačko i srijemskoj biskupiji.
ANTUNOVAC,18. studenoga 2005.(Hina) - U Antunovcu će ove godine početi gradnja nove crkve sv. Ante, a uskoro bi u tom mjestu kod Osijeka, teško stradalu u srpskoj agresiji, trebalo biti ustanovljeno prvo svetište tome svecu u Đakovačko i srijemskoj biskupiji.

Sadašnja crkvica sv. Ante u Antunovcu, izgrađena prije 180 godina, bila je teško oštećena u srpskoj agresiji, a zatim je prije nekoliko godina obnovljena. Crkvica bi postala i prva kapelica, Spomen-dom, posvećena stradalnicima Domovinskog rata, kazao je općinski načelnik Ivan Anušić.

"Antunovčani nestrpljivo očekuju početak gradnje nove crkve jer", dodao je načelnik, "kad Antunovac postane svetištem sv. Ante, bit će to prilika za razvoj vjerskog turizma jer na blagdan Sv. Ante hodočaste brojni vjernici iz Biskupije u Antunovac".

Na žalost, crkva-kapelica je malena i ne može primiti sve vjernike, rekao je župnik Andrija Vrbanić, doadvši da će nova crkva sv. Ante moći primiti i do 1200 vjernika. Istaknuo je kako najviše želi da "polnoćku 2006. dočekamo u novoj crkvi".

Novac za dosadašnje radove, izradbu projektne dokumentacije i ostalo darovali su vjernici koji su "spremni i dalje pomagati gradnju svoje crkve", rekao je načelnik Anušić.

Temeljni kamen za gradnju nove crkve posvetio je đakovačko-srijemski biskup msgr. Marin Srakić 12. lipnja ove godine, dan uoči blagdana Sv. Ante.

Antunovac će ovih dana obilježiti 14 godina progonstva i stradanja, a bio je pokusni projekt obnove koja je završila, rekao je Anušić. Prije rata u mjestu je živjelo 4500 stanovnika, a danas 3800. U obrani Antunovca poginulo je 27 branitelja i civila.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙