FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Izjava zajednice neovisnih reformacijskih crkava

ZAGREB, 12. prosinca 2005. (Hina) -
ZAGREB, 12. prosinca 2005. (Hina) -

Zajednica neovisnih reformacijskih crkava odgovor Vlade da nema pravo na potpisivanje ugovora o međusobnim odnosima smatra selektivnim pristupom te očitom namjerom da se onemogući ostvarivanje njihovih ustavnih prava.

U izjavi zajednice neovisnih crkava reformacijske baštine, koju je danas dostavio Hini đakon Vatroslav Župančić, napominje se kako je posrijedi diskriminacija te da je slučaj dostavljen Ustavnom sudu.

Zajednicu neovisnih crkava reformacijske baštine tvore Crkva cjelovitog evanđelja, Savez crkava "Riječ života" i Protestantska reformirana kršćanska crkva u RH.

Spomenute zajednice ne razlikuju se po temeljnim načelima vjerovanja i crkvenoj praksi od nekih zajednica s kojima je Vlada potpisala ugovor, navodi se u izjavi, a mnoge od njih, kako se dodaje, ne udovoljavaju brojčanom cenzusu, više od 6000 vjernika po posljednjem popisu stanovništva, niti su djelovale na području Hrvatske prije 1941.

Zajednice neovisnih crkava reformacijske baštine, kako se navodi, nije podnijela svoj zahtjev zbog financijskih povlastica, nego zbog pitanja od zajedničkog interesa - sklapanja braka u vjerskoj zajednici s učinkom građanskog braka te vjeronauka u odgojnim i obrazovnim ustanovama i t.d.

"Zajednice neovisnih crkava reformacijske baštine nastavit će tražiti pravnu zaštitu od domaćih i stranih institucija te građanskim sredstvima pritiska na Komisiju za odnose s vjerskim zajednicama i Vladu sve dok se ne ispravi takvo diskriminirajuće stajalište vlasti prema manjinskim vjerskim zajednicama", stoji, uz ino, u izjavi.

(Hina) pp/xmc ymc

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙