FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljena doplatna marka za crkvu Hrvatskih mučenika na Udbini

ZAGREB, 30. studenoga 2005. (Hina) - Hrvatska pošta uključila se uizgradnju crkve Hrvatskih mučenika na Udbini tiskanjem doplatne markeu pet milijuna primjeraka, u vrijednosti jedne kune.
ZAGREB, 30. studenoga 2005. (Hina) - Hrvatska pošta uključila se u izgradnju crkve Hrvatskih mučenika na Udbini tiskanjem doplatne marke u pet milijuna primjeraka, u vrijednosti jedne kune.

Pošta će pustiti marku u optjecaj od sutra do 30. travnja 2006., istaknuto je danas na prigodnom predstavljanju marke u Hrvatskom saboru.

Na marki je otisnut projekt buduće crkve Hrvatskih mučenika, autora zadarskog arhitekta Nikole Bašića.

Predsjednik Hrvatskoga sabora Vladimir Šeks zahvalio je gospićko-senjskom biskupu Mili Bogoviću i predstavnicima Hrvatske pošte na toj inicijativi, rekavši kako crkva Hrvatskih mučenika na Udbini nema samo sakralno, već i dublje značenje, spomen je to svim hrvatskim mučenicima od Krbavske bitke, tragične epopeje Hrvata u borbi s Turcima. Osobito je, dodao je Šeks, živo podsjećanje na svehrvatske mučenike u bližoj povijesti u I., a napose u II. svjetskom ratu. Na tom se području, dodao je Šeks, dogodio egzodus i zločin nad hrvatskim narodom pa će izgradnja crkve i Memorijalnog centra biti stalno sjećanje na žrtve, osobito na području tog dijela Hrvatske.

Naveo je da radovi teku po planu.

I biskup Bogović zahvalio je Hrvatskoj pošti što se priključila izgradnji crkve. Taj projekt memento je svim hrvatskim žrtvama i kao takvoga treba ga shvatiti i prihvatiti. Podsjetio je kako je papa Ivan Pavao II. često spominjao da narod mora čuvati uspomenu na svoje mučenike.

Na novinarski upit koliko će stajati cjelokupni projekt, biskup Bogović je rekao da bi bilo potrebno 26 milijuna kuna te da je do sada raznim donacijama prikupljeno oko 4,5 milijuna.

Uz Hrvatski sabor, Hrvatska biskupska konferencija također je supokrovitelj izgradnje projekta, a u njega su uključeni i HAZU, Matica hrvatska te Hrvatski institut za povijest.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙