FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sindikat: Rad nedjeljom ne treba zabraniti

ZAGREB, 23. studenog 2005. (Hina) - Četiri sindikalne središnjiceocijenile su u srijedu da rad nedjeljom u trgovini ne treba zabranitiveć treba poštivati Zakon o radu (ZOR) i kolektivne ugovore, tj. da serad nedjeljom dodatno plati a radnik ima pravo na slobodni dan utjednu.
ZAGREB, 23. studenog 2005. (Hina) - Četiri sindikalne središnjice ocijenile su u srijedu da rad nedjeljom u trgovini ne treba zabraniti već treba poštivati Zakon o radu (ZOR) i kolektivne ugovore, tj. da se rad nedjeljom dodatno plati a radnik ima pravo na slobodni dan u tjednu.

Kontraproduktivno je zabraniti rad nedjeljom u zemlji s gotovo 20-postotnom stopom nezaposlenosti, kada ima i onih kojima odgovara rad nedjeljom, pa čak i subotom i blagdanom, rekla je na konferenciji za novinare predsjednica Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) Vesna Dejanović.

Ona smatra da bi jedini kriterij za rad nedjeljom trebala biti procjena poslodavca može li taj rad plaćati 280 posto, kako propisuje zakon, ili ne.

Takvo stajalište, koje podupire Predsjedništvo Vijeća SSSH, u suprotnosti je sa zahtjevom Sindikata trgovine Hrvatske koji je, zajedno s Katoličkom crkvom, najuporniji zagovornik zabrane rada trgovina nedjeljom.

Ostali pak sindikati drže da se zabranom rada nedjeljom samo u trgovini diskriminiraju radnici u drugim djelatnostima, a na državi je da pooštri nadzor rada i sankcionira kršenja ZOR-a i kolektivnih ugovora.

Predsjednik Udruge radničkih sindikata Hrvatske Boris Kunst ističe da rad nedjeljom nije pitanje Crkve već socijalnih partnera, a vlast ide linijom manjeg otpora i ne trudi se pojačati državnu kontrolu.

"Vlast ne radi svoj posao pod pritiskom Crkve i sindikata instrumentaliziranih od Crkve", rekao je Kunst.

Sindikalni čelnici također su ponovili zahtjev za izmjenama Zakona o mirovinskom osiguranju, kako bi se izjednačile mirovine umirovljenih po starom zakonu, do 31. prosinca 1999. godine, i tzv. novih umirovljenika.

Prosječna mirovina novih umirovljenika je 1.244 kune, što je daleko ispod hrvatskog prosjeka od 1.824 kune, istaknuo je predsjednik Sindikata usluga UNI-Cro Stjepan Kolarić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙