FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Saborski Odbor o zlouporabi droga

ZAGREB, 28. studenoga 2005.(Hina) - Članovi saborskog Odbora za rad,socijalnu politiku i zdravstvo pozdravili su danas izvješće o provedbiNacionalne strategije za suzbijanje opojnih droga u 2004., no o njemunisu glasovali zbog nedostatka kvoruma.
ZAGREB, 28. studenoga 2005.(Hina) - Članovi saborskog Odbora za rad, socijalnu politiku i zdravstvo pozdravili su danas izvješće o provedbi Nacionalne strategije za suzbijanje opojnih droga u 2004., no o njemu nisu glasovali zbog nedostatka kvoruma.

Iako izvješće smatra znatno boljim od dosadašnjih, Ljubica Lalić (HSS) upozorila je da broj ovisnika o drogama raste, unatoč činjenici da mjerodavna tijela provode sve mjere propisane Strategijom.

Ocijenila je da se Strategija svodi na liječenje posljedica te da zanemaruje prevenciju ovisnosti, a od nove strategije, koju je Vlada dostavila u saborski postupak, očekuje da će se osnivanjem nacionalnog informacijskog centra osigurati kvalitetnija evidencija ovisnika.

Drži, međutim, da će i nova, bolja strategija biti bez većeg učinka ne uklone li se društveni uzroci zlouporabe droga.

S tim se slaže i HDZ-ov zastupnik Stjepan Bačić, koji uzrok porastu broja ovisnika vidi u odumiranju tradicionalne obitelji, pretolerantnu represivnom aparatu i medijima koji, drži, propagiraju neodgovoran način života.

"Svatko tko dođe u doticaj s drogom kriv je i tu nema pomilovanja. Nema lakih droga i izjava poput - evo ja sam kušao travu pa sam sad premijer", kazao je Bačić.

Njegova stranačka kolegica Karmela Caparin drži da brojka od 20.162 ovisnika registrirana do prošle godine i 800 do 1000 novih ovisnika na godinu ne pokazuju i stvaran porast broja ovisnika.

Riječ je, vjerojatno, o boljoj registraciji ovisnika, uvjerena je Caparin, koja je upozorila da županijskim centrima za prevenciju ovisnosti i bolnicama manjka stručnjaka i postelja.

To je potvrdila i predstojnica Ureda za sprječavanje zlouporabe droga Bernardica Juretić, koja je najavila da će Vlada Hrvatskom saboru uskoro poslati prijedlog zakona o terapijskim zajednicama, da će se nova strategija usmjeriti na smanjenje potražnje i ponude droga te da će se, osim metadonske, omogućiti i drugi oblici farmakoterapije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙