FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kosor na konferenciji Centara za psihosocijalnu pomoć na Bjelolasici

ZAGREB, 9. prosinca 2005. (Hina) - Potpredsjednica Vlade i ministricaobitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosorsudjelovala je danas na Bjelolasici na 10. godišnjoj konferencijiCentara za psihosocijalnu pomoć gdje je govorila o provedbiNacionalnog programa psihosocijalne i zdravstvene pomoći.
ZAGREB, 9. prosinca 2005. (Hina) - Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor sudjelovala je danas na Bjelolasici na 10. godišnjoj konferenciji Centara za psihosocijalnu pomoć gdje je govorila o provedbi Nacionalnog programa psihosocijalne i zdravstvene pomoći.

U priopćenju Ministarstva se ističe da je na konferenciji predstavljen priručnik s preporukama o praćenju suicida i pokušaja suicida u hrvatskim medijima. Preporuke su izradili stručnjaci na temelju naputaka Svjetske zdravstvene organizacije a temeljna poruka im je ukazivanje na pogubnost senzacionalističkog praćenja suicida, a što može potaknuti nove suicide.

Ministarstvo će taj priručnik s naputcima uputiti svim medijskim kućama u Hrvatskoj.

Na skupu je potpredsjednica Kosor istaknula kako su Centri za psihosocijalnu pomoć tijekom 2004. obavili 58.312 intervencija prema 39.809 korisnika - hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji, a u prvih deset mjeseci 2005. 38.321 intervenciju prema 27.497 korisnika. Stoga je Kosor zahvalila na trudu djelatnicima Centara za psihosocijalnu pomoć i istaknula kako je u smislu njihove 24-satne dostupnosti i zamišljen novi Nacionalni program psihosocijalne i zdravstvene pomoći.

Napomenula je i kako u provedbi Nacionalnog programa postoje određene poteškoće u pogledu dodjele adekvatnih prostora za rad Centara za psihosocijalnu pomoć, a što je prema Nacionalnom programu obveza tijela lokalne i samouprave.

Iznijela je podatak o 1503 izvršena suicida hrvatskih branitelja u razdoblju od 1991. do kraja 2004. godine, koji je prvi put nakon prikupljanja svih detaljnih podataka javno istaknut u mandatu ove Vlade i rekla kako je njezino Ministarstvo započelo i sa sustavnom evidencijom spriječenih pokušaja suicida od strane djelatnika Ministarstva i Centara za psihosocijalnu pomoć. Tako je primjerice u rujnu ove godine spriječen 31 pokušaj suicida, a u listopadu još 14 pokušaja, stoji u priopćenju.

Kosor se osvrnula i na pozitivne rezultate Programa stručnog osposobljavanja i zapošljavanja hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji kroz koji je dosad zaposleno oko 3500 hrvatskih branitelja, a posebno je izrazila zadovoljstvo razvojem braniteljskog zadrugarstva.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙