FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Biškupić: proračun Ministarstva kulture za 2006. razvojan, najviše novca za ulaganja

ZAGREB, 4. prosinca 2005. (Hina) - Ministar kulture Božo Biškupićistaknuo je da je proračun za kulturu u idućoj godini razvojan, da jeod ovogodišnjeg viši za 22 posto i iznosi 877,7 milijuna kuna.
ZAGREB, 4. prosinca 2005. (Hina) - Ministar kulture Božo Biškupić istaknuo je da je proračun za kulturu u idućoj godini razvojan, da je od ovogodišnjeg viši za 22 posto i iznosi 877,7 milijuna kuna.

Time je kultura prepoznata kao jedna od temeljnih djelatnosti i dodijeljenim novcem moći će se izgraditi brojni objekti koji će trajno ostati u hrvatskoj kulturi, rekao je Biškupić u razgovoru za Hinu.

Naveo je da je riječ o kapitalnim projektima - Muzeju suvremene umjetnosti - u koji osim Ministarstva polovicu novca ulaže i grad Zagreb. Po Biškupićevim riječima muzej bi se trebao otvoriti do kraja 2006.

Sljedeće godine u Vidu pokraj Metkovića dovršit će se muzej o Naroni u kojemu je bogato nalazište skulptura rimskih careva. Izložba tih skulptura prikazana je u vodećim svjetskim muzejima. Biškupić očekuje i dovršetak muzeja krapinskog pračovjeka Hušnjakovo, za koji se novi postav radi već nekoliko godina. Ministarstvo će nastojati da do proljeća bude gotov stalan postav Spomen-područja u Jasenovcu, potaknut će gradnju muzeja suvremene umjetnosti u Rijeci, muzej Domovinskog rata u Zagrebu, o gradnji kojega je Vlada odlučila ove godine.

Po Biškupićevim riječima trebala bi početi gradnja dvaju novih muzeja u Zadru - muzeja rimskog stakla i muzeja za podvodnu arheologiju. Najavio je i gradnju arheološkog muzeja u Osijeku pa će Slavonija prvi put u povijesti imati specijaliziran muzej umjetnosti i baštine za to područje.

Ministarstvo će s gradom Zagrebom nastojati izgraditi i zgradu za muzej naivne umjetnosti, a skrbit će se i za građu Hrvatskoga državnog arhiva (HDA). Dio građe bit će smješten u spremnicima u bivšoj vojarni u Kerestincu. Biškupić je, najavivši gradnju muzeja "Marka Pola" u Korčuli, dodao da će Ministarstvo s Hrvatskom maticom iseljenika pokrenuti i gradnju muzeja iseljenika i to u Rijeci jer je Rijeka bila najveći iseljenički grad, osobito u vrijeme dok je bila u sastavu Austro-Ugarske. Muzej bi se gradio na mjestu gdje je bio emigrantski hotel iz kojega se odlazilo u prekomorske zemlje. Biškupić je istaknuo da je tu zamisao podupro i riječki gradonačelnik.

Novac iz proračuna bit će ulagan i u gradnju ili dovršetak knjižnica u Splitu, Rijeci, Bjelovaru, Karlovcu, Sisku, Slavonskom Brodu i Virovitici.

Ovo dosada najveće povećanje za ulaganja osjetit će se i na započetu projektu arheološkog parka Vukovar - Vučedol - Ilok za koji je novac odobrila i Europska banka za obnovu i razvoj.

Ministar je spomenuo i važnost uvođenja spomeničke rente od koje će se prikupiti znatna sredstva za očuvanje kulturne baštine.

Može se zaključiti da će 2006. biti godina ulaganja u kulturi, rekao je ministar kulture Božo Biškupić

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙