FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pula: međunarodno arheološko savjetovanje

PULA,23. studenoga 2005.(Hina)- "Instrumenta domestica, od prapovijestido kasne antike" tema je ovogodišnjeg 11. međunarodnog arheološkogsavjetovanja koje je danas svečano otvoreno u Puli, a okupilo jepedesetak stručnjaka iz Hrvatske, Slovenije, Francuske, Italije,Španjolske i Kosova.
PULA,23. studenoga 2005.(Hina)- "Instrumenta domestica, od prapovijesti do kasne antike" tema je ovogodišnjeg 11. međunarodnog arheološkog savjetovanja koje je danas svečano otvoreno u Puli, a okupilo je pedesetak stručnjaka iz Hrvatske, Slovenije, Francuske, Italije, Španjolske i Kosova.

Po riječima dr. Vesne Girardi Jurkić, voditeljice Međunarodnog istraživačkog centra za arheologiju "Brijuni-Medulin", s deset do sada održanih savjetovanja zaokružen je prvi tematski ciklus predstavljanja arheoloških rezultata na području Sredozemlja, srednje i južne Europe, s posebnim naglaskom na vrednovanje hrvatskih arheoloških otkrića krajem 20. i početkom 21. stoljeća.

"Ovogodišnje savjetovanje pobudit će pozornost specifičnim pristupom, obradom i prezentacijom uporabnih predmeta i predmeta umjetničkog obrta ruralnih i urbanih sredina na suvremen način", istaknula je Vesna Giradi Jurkić.

Dodala je kako arheološka istraživanja igraju ključnu ulogu u sveobuhvatnoj zaštiti, upravljanju i promidžbi povijesnih spomenika.

Pulski gradonačelnik Valter Drandić ustvrdio je kako je ovaj tradicionalni stručni skup arheologa postao promicatelj kulturnog naslijeđa na ovim prostorima. Izaslanik ministra kulture Zoran Videk naglasio je kako resorno ministarstvo podupire ovo iznimno važno savjetovanje na području arheologije, podsjetivši da je početkom ove godine donesen pravilnik o arheološkim istraživanjima kojim se reguliraju prava i obveze arheologa.

"Hrvatska time dokazuje kako je i po znanstvenom djelovanju oduvijek bila dio Europe", napomenuo je predsjednik Hrvatskog arheološkog društva Hrvoje Potrebica pozdravljajući sudionike savjetovanja koje završava u petak, 25. studenoga.

U sklopu 11. međunarodnog arheološkog savjetovanja otvorit će se izložba "Červar Porat kod Poreča - rimski proizvodni centar", a bit će predstavljene knjige "Kaštelir - prazgodovinska naselbina pri novi Vasi" Maše Sakare Sučević te "Militaria Sisciensia" Ivana Radmana Livaje.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙