FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nova arheološka istraživanja na Stanciji u Pelićetima

PULA, 22. studenog 2005. (Hina) - U četiri mjeseca arheološkihistraživanja na trasi Istarskoga ipsilona, na stanciji u Pelićetimaizmeđu Pule i Marčane, koliko je dopustila "Bina Istra", istraženo jeoko pet tisuća četvornih metara gospodarsko-stambenog naselja nakojemu se bez prekida živjelo od 50. godine prije Krista do 7.stoljeća nakon Krista, a nakon toga razrušilo ga je mjesnostanovništvo, izjavila je voditeljica istraživanja Kristina Džin nadanašnjoj konferenciji za novinare u Puli.
PULA, 22. studenog 2005. (Hina) - U četiri mjeseca arheoloških istraživanja na trasi Istarskoga ipsilona, na stanciji u Pelićetima između Pule i Marčane, koliko je dopustila "Bina Istra", istraženo je oko pet tisuća četvornih metara gospodarsko-stambenog naselja na kojemu se bez prekida živjelo od 50. godine prije Krista do 7. stoljeća nakon Krista, a nakon toga razrušilo ga je mjesno stanovništvo, izjavila je voditeljica istraživanja Kristina Džin na današnjoj konferenciji za novinare u Puli.

Istaknuvši kako je riječ o velikom otkriću za hrvatsku arheologiju, Kristina Džin je rekla da su najvažniji nalaz svakako tri cisterne u jedinstvenu sklopu, što do sada, dodala je, nije pronađeno na sličnim nalazištima. Najveća i jedna od najbolje očuvanih u Istri, koju krasi opločenje u obliku riblje kosti, mogla je držati čak tisuću prostornih metara vode, a i danas je nepropusna.

Po njezinim riječima kanali pokazuju da je dio služio za piće i higijenu, a dio za natapanje maslinika, postojanje kojih dokazuje pronađeni tijesak za masline.

U tijeku arheoloških istraživanja na stanciji (velika zgrada u polju za zajedničko stanovanje radnika na zemlji posjednika) pronađeni su i ostatci uljanica, staklenih predmeta, ukrasa za odjeću i amfora, na kojima je pronađen i žig rimskoga senatora Publija Herenija, koji je imao posjede u Africi, Maloj Aziji i Italiji.

"Dobar dio zemljišta na kojem su provedena arheološka istraživanja u vlasništvu je općine Marčane i Hrvatskih šuma, pa je nastavak istraživanja siguran, osobito ako lokalna vlast pokaže zanimanje za arheološki park", zaključila je voditeljica istraživanja Kristina Džin.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙