FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HOK: 2006. naglasak na EU i strukovnom obrazovanju

ZAGREB,15. prosinca 2005. (Hina) - Hrvatska obrtnička komora (HOK) uidućoj će godini posebnu pozornost posvetiti aktivnostima vezanima uzprilagodbe nužne za pridruživanje Europskoj uniji (EU), ali iznačajnijim aktivnostima na promoviranju strukovnog obrazovanja,budući je 2006. proglašena Godinom strukovnog obrazovanja, rekao je nadanašnjoj Skupštini HOK-a njen predsjednik Stjepan Šafran.
ZAGREB,15. prosinca 2005. (Hina) - Hrvatska obrtnička komora (HOK) u idućoj će godini posebnu pozornost posvetiti aktivnostima vezanima uz prilagodbe nužne za pridruživanje Europskoj uniji (EU), ali i značajnijim aktivnostima na promoviranju strukovnog obrazovanja, budući je 2006. proglašena Godinom strukovnog obrazovanja, rekao je na današnjoj Skupštini HOK-a njen predsjednik Stjepan Šafran.

Ocjenjujući ovu godinu vrlo dinamičnom u radu HOK-a, Šafran je posebice izdvojio otvaranje prvog međunarodnog ureda Komore u Bruxellesu, dobivanje službene lobističke akreditacije Europskog parlamenta, ali i činjenicu da je 12 HOK-ovih stručnjaka uključeno u pregovaračke skupine.

Također, naglasio je i uspješan rad Savjetodavne službe HOK-a, koja je tijekom ove godine zaprimila i dala gotovo 5 tisuća savjeta za obrtnike iz područja prava, poslovanja, financiranja i tehnike.

Šafran je ocijenio i kako je 2005. godina, koja je bila proglašena Godinom tradicijskih i umjetničkih obrta, bila djelomično uspješna, pri čemu nezadovoljstvo polazi od podatka da se za školovanje za strukovna zanimanja ove godine upisalo 10.953 učenika, odnosno njih tisuću manje nego godinu ranije.

Iako je HOK godinu posvetio intenzivnoj promociji strukovnog obrazovanja na području tradicijskih i umjetničkih obrta, kazao je Šafran, stječe se dojam da je Komora ostala sama u tom nastojanju, pa je tako izostala i značajnija potpora Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa, "koje je više promoviralo upis u gimnazije".

Za iduću godinu stoga se, uz promotivne aktivnosti, planira i izrada analize svih trogodišnjih zanimanja po područjima rada, kako bi se utvrdila koja zanimanja iz industrijskog sektora mogu realizirati programe jedinstvenog modela obrazovanja.

Osvrćući se na rad HOK-a u ovoj godini, Šafran je kazao i kako su se obrtnici u 2005. uglavnom bavili samima sobom. Podsjećajući na 'slučaj' zagrebačke komore, dodao je kako je bilo nužno uvesti red u radu i sustavu HOK-a, jer "trošenje sredstava komora može biti samo u skladu s ustrojstvom Komore".

Također, usvojene su i izmjene i dopune Statuta HOK-a, kojima se proširuju ovlasti Upravnog odbora HOK-a, vezano za dosadašnje ovlasti koje je imao predsjednik, uz suglasnost Upravnog odbora.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙