FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

UN odbija istražiti Guantanamo, ne bude li moguć razgovor sa zatvorenicima

BEČ, 18. studenog 2005. (Hina/AFP) - UN-ovi inspektori koji bi trebaliispitati optužbe o mučenju zatvorenika u Guantanamu, odustali su ododlaska u tu američku bazu na Kubi jer od Washingtona nisu dobilidopuštenje da slobodno razgovaraju sa zatočenicima.
BEČ, 18. studenog 2005. (Hina/AFP) - UN-ovi inspektori koji bi trebali ispitati optužbe o mučenju zatvorenika u Guantanamu, odustali su od odlaska u tu američku bazu na Kubi jer od Washingtona nisu dobili dopuštenje da slobodno razgovaraju sa zatočenicima.

"Budući da Amerikanci nisu pristali na minimalne standarde takvog posjeta, prisiljeni smo odustati" od inspekcije predviđene za 6. prosinca, izjavio je posebni UN-ov izvjestitelj Manfred Nowak.

Inspektori UN-a koji od travnja 2004. žele otići u Guantanamo, dali su Washingtonu rok do ponoći da pristane na njihove zahtjeve prema kojima su trebali u četiri oka razgovarati sa zatvorenicima, većinom navodnim pripadnicima talibana i Al Qaide koji su uhićeni u Afganistanu krajem 2001. godine.

U utorak su Sjedinjene Države odbile, kako je navedeno, "ultimatum" i ocijenile da je dovoljan ograničen pristup zatvorenicima.

Nowak je istaknuo da otkazivanje posjeta ne dovodi u pitanje sastavljanje izvješća o uvjetima u zatvoru u bazi, koje će biti predano UN-ovu povjereniku za ljudska prava u ožujku.

Organizacije za zaštitu ljudskih prava iznijele su teške optužbe o uvjetima u kojima je zatočeno 500 osoba bez suđenja u Guantanamu, većinom zatočenih nakon terorističkih napada od 11. rujna 2001., a među kojima neki štrajkaju glađu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙