FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dužnosnici: Neke CIA-ine metode ponekad su rezultirale pogrešnim izvješćima

WASHINGTON , 9. prosinca 2005. (Hina/AFP) - Američki su dužnosnicipriznali da su neke CIA-ine metode, primjerice transfer osobaosumnjičenih za terorizam u treće zemlje zbog ispitivanja, ponekaddovele do pogrešnih izvješća tajnih službi, izvijestio je u petak NewYork Times.
WASHINGTON , 9. prosinca 2005. (Hina/AFP) - Američki su dužnosnici priznali da su neke CIA-ine metode, primjerice transfer osoba osumnjičenih za terorizam u treće zemlje zbog ispitivanja, ponekad dovele do pogrešnih izvješća tajnih službi, izvijestio je u petak New York Times.

List posebno aludira na slučaj visokog dužnosnika Al-Qaide Ibn al-šeika al-Libija koji je uhićen u Pakistanu krajem 2001. a početkom 2002 izručen je Egipćanima. Ondje je tijekom ispitivanja iznio informaciju o izravnoj vezi između režima Sadama Husseina i Al-Qaide koju je Washington iskoristio da bi djelomično opravdao ulazak Amerike u rat protiv Iraka, nakon čega je uslijedila američka vojna intervencija. Al-Libi je kasnije otkrio da su njegova priznanja bila iznuđena - uz mučenje. Među ostalim Al-Libi je otkrio navodnu povezanost Sadamova režima i Al-Qaide, posebno kada je riječ o kemijskom oružju i vježbama o korištenju eksploziva.

Osumnjičeni je u veljači 2003. iz Egipta prebačen u Sjedinjene Države, odakle je prebačen u američki zatvor Guantanamo na Kubi.

Prije američke intervencije u Iraku, predsjednik George Bush i njegov zamjenik Dick Cheney u nekim su svojim istupima iznosili informacije dobivene upravo od Al-Libija o vezama Al-Qaide i Sadama, posebno kada je riječ o kemijskom oružju i rukovanju eksplozivom, te su ih u svojim govorima tada ocijenili "vjerodostojnima".

U tajnim dokumentima američkih tajnih službi Al-Libi je opisan kao "osoba koja voli izmišljati", prenosi New York Times.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙