FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hrvatskim srednjoškolcima njemačke državne jezične diplome

ZAGREB, 20. studenoga 2005. (Hina) - Njemački središnji ured zaškolstvo, uz potporu hrvatskog Ministarstva znanosti, obrazovanja išporta, u 18 hrvatskih srednjih škola izvodi fakultativnu nastavu zastjecanje njemačke državne jezične diplome (DSD - DeutschesSprachdiplom II der Kultusministerkonferenz).
ZAGREB, 20. studenoga 2005. (Hina) - Njemački središnji ured za školstvo, uz potporu hrvatskog Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa, u 18 hrvatskih srednjih škola izvodi fakultativnu nastavu za stjecanje njemačke državne jezične diplome (DSD - Deutsches Sprachdiplom II der Kultusministerkonferenz).

Ta diploma omogućuje hrvatskim učenicima upis na njemačka i većinu sveučilišta u Austriji i Švicarskoj bez polaganja jezičnog ispita.

Učenici za četverogodišnjeg programa uče njemački jezik te proučavaju njemačku kulturu i literaturu, istaknuo je Ulrich Dronske, njemački stručni savjetnik i koordinator programa za profesore u Hrvatskoj.

Želimo promijeniti sliku o njemačkom jeziku u hrvatskih učenika, izjavio je Dronske, objasnivši kako taj jezik među učenicima slovi kao "težak". Upravo je stoga naš pedagoški pristup podučavanju vrlo suvremen, profesori su moderatori, a učenici aktivni sudionici, dodao je.

Uz potporu bavarskog Ministarstva kulture za polaznike organiziramo i tzv. jezične kampove, a razmjenjujemo i učenike njemačkih i madžarskih škola te postižemo izvrsne rezultate, naglasio je Dronske.

Po njegovim riječima razina znanja njemačkog jezika nakon školovanja vrlo je visoka te učenici bez teškoća mogu pratiti znanstvena predavanja na sveučilištima njemačkoga govornog područja.

Program nastave njemačkog jezika, za koji se ocjena upisuje u svjedodžbu i uvrštava u prosjek, za učenike je besplatan, rekao je Dronske, napomenuvši da Njemačka izdvaja po 400 tisuća eura na godinu za te programe u Hrvatskoj.

Taj je program započet 1998. i tada ga je pohađalo četrdesetak učenika dviju hrvatskih gimnazija, podsjetio je, dodavši kako je danas u nj uključeno oko 1500 učenika iz Zagreba, Osijeka, Vinkovaca, Slavonskog Broda, Varaždina, Čakovca, Krapine, Pregrade, Poreča i Zadra. Uz šest njemačkih u projektu sudjeluje i devedesetak hrvatskih profesora.

Program izobrazbe za stjecanje njemačke jezične diplome izvodi se u gotovo cijelom svijetu, a najuspješniji su polaznici iz srednje Europe, napomenuo je Dronske.

Poduprvši provedbu programa za stjecanje njemačke jezične diplome u hrvatskim srednjim školama, pomoćnik hrvatskog ministra znanosti, obrazovanja i športa Radovan Fuchs je istakuno kako je dogovoreno da se ta suradnja proširi. Tako će se njemački stručnjaci uključiti u radne skupine za izradbu hrvatske državne mature s nakanom da se učenicima koji na maturi odaberu polaganje ispita iz njemačkog jezika omogući da dobiju i diplomu o znanju jezika, koja bi vrijedila i u Njemačkoj, dodao je Fuchs.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙