FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SAD među zemljama koje zatvaraju novinare

WASHINGTON,13. prosinca 2005.(Hina) - Kina i Kuba su zemlje koje u2005. godini predvode u zatvaranju novinara zbog obavljanja njihovaposla, a na popisu su se našle i Sjedinjene Države, objavila je uutorak američka organizacija za medijske slobode Odbor za zaštitunovinara (CPJ).
WASHINGTON,13. prosinca 2005.(Hina) - Kina i Kuba su zemlje koje u 2005. godini predvode u zatvaranju novinara zbog obavljanja njihova posla, a na popisu su se našle i Sjedinjene Države, objavila je u utorak američka organizacija za medijske slobode Odbor za zaštitu novinara (CPJ).

Prema popisu CPJ-a, 1. prosinca se u zatvorima diljem svijeta nalazilo ukupno 125 novinara što je za troje više nego 2004.

Sedmu godinu za redom najviše novinara u zatvorima drži Kina, 32. Iza nje je Kuba s 24, na trećem mjestu je Eritreja s 15, a na četvrtom Etiopija s 13.

Sjedinjene Države koje drže četiri novinara u zatvorima u Iraku i jednog u zatočeništvu u vojnoj bazi Guantanamo Bay na Kubi dospjele su na šesto mjesto među zemljama koje zatvaraju novinare, odmah iza Uzbekistana, a izjednačene su s Burmom.

"Zabrinuti smo jer vidimo da broj novinara u zatvorima raste i posebice zabrinuti što popis najgorih svjetskih prekršitelja prava sada uključuje Etiopiju i Sjedinjene Države", rekla je direktorica CPJ-a Ann Cooper.

"Novinari koji izvješćuju o sukobima, neredima, korupciji i kršenju ljudskih prava sve više riskiraju zatvor u mnogim zemljama gdje vlade nastoje predstaviti svoje represivno djelovanje kao legitimne pravne procese", rekla je ona.

Optužbe za protudržavno djelovanje, uključujući subverziju, odavanje državnih tajni i djelovanje protiv interesa države najčešće su optužbe koje se koriste za zatvaranje novinara. Sedamdeset i osam novinara je zatvoreno pod tim optužbama, mnogi u Kini i na Kubi.

SAD četvoricu zatvorenih novinara u Iraku smatra prijetnjom sigurnosti, a glede zatvorenika u zatvoru Guantanamo Bay vojni glasnogovornik ne želi razgovarati o razlozima. Ni za jednog od njih nisu javno objavljene optužbe.

U 2005. godini 24 zemlje su imale u zatvoru novinare, a u prošloj godini 20 zemalja, priopćio je CPJ, organizacija iz New Yorka koja se bavi zaštitom novinara diljem svijeta i promicanjem medijskih sloboda.

Najdulje zatvoreni novinari su Chen Renjie i Lin Youping koji se nalaze u zatvoru od 1983. zbog objavljivanja pamfleta Izvješće o slobodi, navodi CPJ.

Izvješće primjećuje jačanje trenda zatvaranja novinara koji rade uglavnom na Internetu. Od ukupnog broja zatvorenih iz te kategorije je 41 novinar ili skoro jedna trećina.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙