FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Objavljen popis CIA-inih letova preko Njemačke

BERLIN, 3. prosinca 2005. (Hina) - Afera s neprijavljenim letovimaameričkih obavještajnih zrakoplova preko Njemačke dobila jeobjavljivanjem detaljnih popisa letova nove razmjere i mogla bi bacitisjenu na prvi posjet američke ministrice vanjskih poslova CondoleezzeRice novoj vladi u Berlinu sljedećeg tjedna, javlja Spiegel Online usubotu.
BERLIN, 3. prosinca 2005. (Hina) - Afera s neprijavljenim letovima američkih obavještajnih zrakoplova preko Njemačke dobila je objavljivanjem detaljnih popisa letova nove razmjere i mogla bi baciti sjenu na prvi posjet američke ministrice vanjskih poslova Condoleezze Rice novoj vladi u Berlinu sljedećeg tjedna, javlja Spiegel Online u subotu.

Kako objavljuje Spiegel Online, Bundestagu je dostavljen detaljan popis svih letova iz kojega proizlazi da su zrakoplovi CIA-e neprijavljeno preletjeli Njemačku mnogo više puta nego što se to dosad smatralo. Tako je između 2002. i 2004. čak 437 zrakoplova za koje se pretpostavlja da su prevozili osumnjičenike iz Afganistana i Iraka, sletjelo u neku od njemačkih baza ili preletjelo Njemačku.

Glavna tajnica Amnesty International za Njemačku Barbara Lochbihler optužila je njemačke vlasti da su znale za letove CIA-e i njihovu svrhu.

"Odgovorni su znali o čemu je riječ jer smo samo mi nekoliko puta upozorili na otmice osumnjičenih i njihovo prebacivanje u SAD", izjavlia je Lochbiehler dnevniku Frankfurter Rundschau.

Njemačke vlasti, kako piše Spiegel Online, Europskom vijeću do kraja veljače sljedeće godine moraju objasniti što su poduzele u slučajevima u kojima se znalo za praksu otimanja građana i ispitivanja od strane Amerikanaca.

Najkasnije od lipnja 2004. njemačkom ministarstvu vanjskih poslova poznat je slučaj njemačkog državljanina libanonskog porijekla Kaleda el Masrija kojega je CIA otela na području Makedonije te ga tjednima bespravno držala u zatočeništvu.

Diplomati i službeni Berlin od posjeta američke ministrice Rice sljedećeg tjedna očekuju rasvjetljavanje afere tajnih letova CIA-e. Neki članovi vlade boje se da bi afera neprijavljenih letova mogla potaknuti temljenu raspravu o stacioniranju američke vojske u Njemačkoj i korištenju njemačkog zračnog prostora za ratne operacije u Iraku.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙