FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rohan: Do statusa Kosova neće se doći automatski

PRIŠTINA,14. prosinca 2005.(Hina) - Zamjenik glavnog pregovarača UN-a ostatusu Kosova, austrijski diplomat Albert Rohan poručio je u srijedukosovskim Albancima i njihovim čelnicima da su međunarodnoj zajednicipoznate njihove težnje ali da mora biti jasno da se do budućeg statusaKosova neće doći automatski.
PRIŠTINA,14. prosinca 2005.(Hina) - Zamjenik glavnog pregovarača UN-a o statusu Kosova, austrijski diplomat Albert Rohan poručio je u srijedu kosovskim Albancima i njihovim čelnicima da su međunarodnoj zajednici poznate njihove težnje ali da mora biti jasno da se do budućeg statusa Kosova neće doći automatski.

"Riječi i deklaracije su dobre, ali mi želimo vidjeti konkretne rezultate na terenu tijekom sljedećih tjedana", rekao je Rohan na kraju trodnevnog posjeta Kosovu.

Rohan je pozvao Albance na Kosovu na zbližavanje s pripadnicima manjina posebice srpske, a od kosovskih Srba zatražio da sudjeluju u kosovskim institucijama i u pregovorima o statusu Kosova.

Rohan je na konferenciji za novinstvo u Prištini izjavio da prije određivanja konačnog statusa Kosova mnogo toga mora biti učinjeno, ponajprije u zaštiti etničkih manjina, vladavini prava, decentralizaciji vlasti, zaštiti ljudskih prava i povećanja sigurnosti.

Rohan je također rekao da će rješenje za Kosovo biti kompromisno što znači da se dvije strane moraju udaljiti od početnih stajališta. Rohan je istaknuo važnost europske perspektive za regiju kao i to da Europska unija ima zadaću stabilizirati zapadni Balkan.

Rohan je najavio da će se pregovori o statusu Kosova intenzivirati početkom 2006. i da će do kraja ove godine on i glavni pregovarač Martti Ahtisaari izvijestiti Vijeće sigurnosti o pripremama za pregovore i o posjetu Kosovu i Srbiji.

Zamjenik glavnog pregovarača Rohan otputovao je u srijedu u Beograd.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙