FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sutra počinje prvi Biennale kvadrilaterale u Rijeci

RIJEKA,14. prosinca 2005.(Hina) - Izložba 1. biennala kvadrilaterale"Relativizam" bit će otvorena sutra u Muzeju moderne i suvremeneumjetnosti u Rijeci, najavljeno je na današnjoj konferenciji zanovinstvo.
RIJEKA,14. prosinca 2005.(Hina) - Izložba 1. biennala kvadrilaterale "Relativizam" bit će otvorena sutra u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci, najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinstvo.

Biennale kvadrilaterale izložba je vizualnih umjetnosti, a zasnovan je na diplomatskoj inicijativi kvadrilaterale koja obuhvaća Hrvatsku, Italiju, Madžarsku i Sloveniju. Te zemlje, podsjeća se, u jednom su trenutku svoje povijesti bile u različitim kombinacijama uključene u zajedničke države. Od njih su tri članice Europske unije, a Hrvatska je na putu priključenja.

Grad Rijeka, ističu organizatori Biennala iz riječkog MMSU-a, svojim je zemljopisnim položajem i kulturnim bićem idealno stjecište utjecaja, ideja i iskustava Istoka i Zapada, Srednje Europe i Sredozemlja te je najbolje mjesto za organizaciju nove priredbe.

Koncipirana je tako da kustosi iz svake od država sudionica predlažu svoj izbor od kojih će zajednički svi kustosi odabrati po četiri autora. Biennala će biti tematska, a teme će nadilaziti zemljopisno određenje priredbe univerzalnošću i aktualnošću.

Izbornici prvoga riječkog Biennala su povjesničarka umjetnosti Giuliana Garbi, direktorica Trieste Contemporanea, povjesničar umjetnosti Branko Franceschi, ravnatelj riječkog MMSU-a, slobodni umjetnik Janos Sugar iz Budimpešte i povjesničar umjetnosti Igor Španjol, kustos Moderne galerije u Ljubljani.

Za izložbu su odabrali Kristiana Kožula, Andreju Kulunčić, Sadru Sterle i skupinu Enigma objekta iz Hrvatske, iz Madžarske skupinu IPUT, Adama Kokescha, Omaru i Szilviu Reischl, iz Italije Brigitte Brand, Maurizia Pellegrina, Alfreda Pirrija i Emanuelu Marassi te iz Slovenije skupinu IRWIN, Maju Licul, Marka Peljhana i Luju Vodopivca.

Uz glavnu izložbu, koja će biti otvorena do 26. veljače 2006., Biennale će popratiti simpozij o relativizmu na riječkom Filozofskom fakultetu i skup izdavača umjetničkih časopisa iz četiriju zemalja kvadrilaterale.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙