FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

"Dometi" o novopronađenim glagoljskim spomenicima

ZAGREB, 1. prosinca 2005. (Hina) - U novom broju znanstveno-kulturnesmotre riječkog ogranka Matice hrvatske "Dometi" (1-4/2003.) objavljenje prilog "Glagoljica - Novopronađeni spomenici".
ZAGREB, 1. prosinca 2005. (Hina) - U novom broju znanstveno-kulturne smotre riječkog ogranka Matice hrvatske "Dometi" (1-4/2003.) objavljen je prilog "Glagoljica - Novopronađeni spomenici".

U uvodu časopisa glavni urednik Darko Deković podsjeća kako se prije "glagoljaštvu pristupalo kao djelatnosti umnički nižih slojeva, ruralnih sredina i seoskih popova glagoljaša". U takvu se pristupu smatralo da se glagoljaši sa svojom niskom naobrazbom nisu mogli mjeriti s gradskim, latinaškim svećenstvom, napominje i dodaje kako se tek stasanjem mladih stručnjaka glagoljaštvu pristupa kao stožernoj značajki hrvatske kulture i samosvijesti.

U prilogu "Glagoljica - Novopronađeni spomenici" Deković piše o novopronađenu Svetokriškom odlomku, glagoljičnoj nabavnici iz Bakra, natpisu iz Dragozetića na Cresu te hrvatskoglagoljičnim prijevodima u Diplomatariumu augustinskoga samostana u Rijeci.

Autorica Milica Pavičić piše o stilu Bašćanske ploče s obzirom na središnju minaciju.

Uredništvo je u prilozima objavilo tekst odbijenice zahtjeva za sufinanciranjem "Dometa" u 2005. od Ministarstva kulture, tekst potpore za sufinanciranje časopisa što ga je na odbijenicu Ministarstvu uputio predsjednik saborskoga Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu Petar Selem te opetovanu odbijenicu iz Ministarstva kulture.

U toj odbijenici pomoćnik ministra kulture Čedomir Višnjić odbijanje potpore obrazložio je "nekontinuiranim" izlaženjem časopisa i odlukom Ministarstva da financira časopise "Književnu Rijeku", "Novog Kamova" i "Sušačku reviju".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙