FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Čestitka ministra kulture Hrvatskom društvu skladatelja

ZAGREB, 2. prosinca 2005. (Hina) - Ministar kulture Božo Biškupić danasje Hrvatskom društvu skladatelja čestitao 60. godišnjicu rada.
ZAGREB, 2. prosinca 2005. (Hina) - Ministar kulture Božo Biškupić danas je Hrvatskom društvu skladatelja čestitao 60. godišnjicu rada.

Kada su hrvatski skladatelji, muzikolozi i muzički pisci prije šezdeset godina osnovali svoju stručnu udrugu imali su jasnu misiju - brigu za hrvatsko glazbeno stvaralaštvo kao jednog od nezaobilaznih čimbenika svekolike hrvatske kulturne povijesti i afirmacije nacionalnog identiteta u svijetu. Djelujući u različitim društvenim okolnostima, Hrvatsko društvo skladatelja i danas je u hrvatskoj državi, osnažilo svoje djelovanje i utjecaj kao stožerno mjesto glazbenog stvaralaštva i promidžbe hrvatske kulture. Generacije autora i muzičkih pisca pronosile su glas o nacionalnom prinosu svjetskoj glazbenoj i glazbenoscenskoj pozornici, postajući u svom vremenu korifejima tog stvaralaštva. Brojne akcije, festivali, diskografska i uopće izdavačka djelatnost, kao i pitanja zaštite autorskih prava prepoznatljivi su i u široj europskoj zajednici jer glazba ima tu snagu i sposobnost utjecaja iznad jezičnih barijera, navodi u čestitci ministar Biškupić.

Skladateljima je poželio mnogo novih desetljeća uspješnog djelovanja.

U sklopu obilježavanja jubileja orkestar Zagrebačke filharmonije i Akademski zbor "Ivan Goran Kovačić" s vokalnim solistima, a pod dirigentskim vodstvom Pavla Dešpalja, izvest će u nedjelju 4. prosinca u zagrebačkom HNK-u oratorij Laudamus Borisa Papandopula.

Koncertu će prethoditi svečana sjednica Skupštine Hrvatskoga društva skladatelja, promocija prigodnog izdanja "Hrvatsko društvo skladatelja 1945. - 2005." i dodjela godišnjih nagrada Društva.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙